Urbanisme avala després de més d'una dècada el camp de vol d'Àger

17/01/2024

La regularització permetrà ordenar aquesta activitat i fer millores en aquest espai

La comissió d’Urbanisme de Catalunya ha donat llum verda al pla especial urbanístic del camp de vol del Montsec, entre els municipis d’Àger i Sant Esteve de la Sarga. Fonts del departament de Territori van apuntar ahir que només està pendent publicar al Diari Oficial de la Generalitat la resolució, que permetrà regular l’activitat dels vols de parapent i ala delta en aquesta zona i obre a la porta a futures ampliacions d’una manera compatible amb el medi natural.

L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, va apuntar que la tramitació per “legalitzar” el camp de vol es va iniciar fa més d’una dècada i “finalment veurà la llum”. Actualment les zones de salt i aterratge es troben en una zona rústica i en espais naturals protegits (el Montsec és des del 1992 un espai natural protegit qualificat com a PEIN i està inclòs a la Xarxa Natura 2000).

Al Montsec, entre Àger i Sant Esteve hi ha cinc espais per al salt i uns altres cinc per a l’aterratge

El pla especial permetrà ampliacions de l’activitat, ja que “ara aquests terrenys passaran de zona rústica a equipaments esportius de vol i serveis”, va dir la primera edil. Paral·lelament, el consistori ha sol·licitat una subvenció al ministeri de Cultura i Esports de 245.000 euros per fomentar el turisme esportiu a la zona. Burgués va afegir que això permetrà fer millores en aquest espai, habilitar una àrea de serveis i ampliar la zona de pàrquings al Montsec, fins i tot “millorar l’accés i adequar el camí de l’àrea de salt i adequar la base del terreny per a l’activitat”, va dir. Segons Burgués, la tramitació d’aquest pla urbanístic s’ha anat dilatant i durant molt temps no va avançar més enllà de l’aprovació inicial.

Un equipament esportiu que es va iniciar de manera informal

La pràctica de vols sense motor al Montsec es va iniciar de manera informal fa més de quatre dècades. Aficionats a l’ala delta i el parapent van elegir el lloc perquè complia unes condicions idònies per a la pràctica d’aquests esports i la zona es va consolidar com una destinació de referència per al vol sense motor. El proper any 2025 està prevista la celebració del Mundial d’ala delta, la qual cosa comportarà que aquest any acollirà també el Premundial a tall d’examen.

SEGRE.COM