Ramon Besora, padrí de l'Encontats, dóna una sèrie de fotografies de Pere Formiguera a la Biblioteca de Balaguer 

21/09/2023

El padrí de la 8a edició de l’Encontats, el Mercat del Conte i el Llibre Il·lustrat, Ramon Besora, ha donat a la Paeria de Balaguer una col·lecció de fotografies de Pere Formiguera

Aquesta sèrie d’imatges, realitzades als volts de l’any 2000, fan referència a diferents moments de l’acció de llegir. La lectura esdevé motiu i pretext en les instantànies, a partir de les quals es presenten diferents estadis al llarg de la vida relacionades directament amb escenes de lectura. En aquests espais compartits, els personatges de diferents edats apareixen acompanyats pels llibres, però també per aquelles figures que els introdueixen en el món íntim de la literatura i la comprensió del text escrit. 

La sèrie estarà ubicada a la Biblioteca Margarida de Montferrat.

Ramon Besora, padrí d’enguany de l’Encontats, ha rebut diversos premis nacionals i internacionals, entre els quals destaquen el Premi Baldiri i Reixac, el Premi de Literatura Infantil Atrapallibres i l’Octogone d’Honneur, atorgat pel Centre Internacional d’Études en Littérature de Jeunesse de París.

Durant els mesos d’abril i maig, Besora ha realitzat diferents tallers de poesia basats en els seus llibres, als centres educatius de Balaguer. Aquesta és una proposta del Pla Municipal de Dinàmica Educativa, amb l’objectiu que els infants de la ciutat coneguin els escriptors que apadrinen l’Encontats i la seva obra. Igualment i per a treballar la poesia a l’aula, Ramon Besora va impartir el taller ‘Aproximació a la poesia a través del joc’ adreçat al professorat d’Educació Infantil i Primària, que va organitzar el Servei Educatiu de la Noguera el passat mes de febrer.

Quant a Pere Formiguera (Barcelona, 1952 – Barcelona, 2013) autor de les fotografies, era fotògraf, escriptor, historiador, col·leccionista i comissari d’exposicions. Formiguera era llicenciat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Departament de Fotografia de la Fundació Joan Miró. També va ser comissari de diverses exposicions, i algunes de les seves obres han estat al MOMA de Nova York, al Fonds Nationaux d’Art Contemporain de París, al San Francisco Museum of Art, a la Polaroid Collection de Cambridge, o a la Fundació La Caixa de Barcelona.

Pel que fa a l’Encontats, ahir va començar la programació d’aquesta vuitena edició amb la jornada professional per a bibliotecàries. En aquesta, Mon Mas va dirigir la sessió “Qui parla i qui mira? El com i l’estona de l’àlbum il·lustrat”, en la qual a partir de la lectura de diferents àlbums, es fan visibles altres mons possibles, espais onírics, paral·lels i fantàstics.  

Les activitats seguiran fins diumenge dia 24 de setembre, amb múltiples espectacles, tallers, conta contes i el mercat d’editorials, llibreries i artesania a la plaça del Mercadal. La programació es pot consultar a encontats.balaguer.cat.

Infolleida