Les salines de Vilanova de la Sal, de Cambrils, al Solsonès, i de Gerri de la Sal, protagonistes de la 7a Fira de la Sal de les Avellanes i Santa Linya ‘La sal i els sentits’

24/10/2023

Se celebrarà el 29 d’octubre amb un mercat, la presentació d’un llibre, actuacions musicals, jocs infantils i exposicions

La diputada Estefania Rufach; l’alcaldessa de les Avellanes i Santa Linya, Lídia Ber, i els regidors, Anna Belén i Jordi Prieto, han participat aquest dimarts en la presentació de la 7a Fira de la Sala ‘La sal i els sentits’, que se celebrarà al municipi de les Avellanes i Santa Linya, el dia 29 d’octubre.

 

Com cada any, la plaça Major serà l’epicentre de les activitats amb l’espai del mercat de la fira, i el protagonisme del Salí de Priva de Vilanova de la Sal; el salí de Cambrils (al Solsonès), i el Salí de Gerri de la Sal (al Pallars Jussà), que seran els plats forts de la fira que es complementaran amb diverses activitats i presentacions, i la participació de nombrosos paradistes, “especialment del sector de l’artesania, la qual cosa és una finestra oberta als altres municipis perquè ens coneguin una mica més”, tal com ha apuntat Lídia Ber.

 

De la seva banda, Estefania Rufach ha assenyalat que es tracta d’una fira que “ens apropa als productes de proximitat i que ens ajuda a descobrir aquells municipis que volen estar al mapa turístic a través de la gran joia que tenim al Montsec i a la Noguera”.

 

Entre les activitats, destaca la presentació del llibre ‘De quan la sal valia més que l’or’, de Gerard Costa Serret, que és un repàs als salins que hi ha hagut al llarg de la història a la comarca de la Noguera, i que tindrà lloc a la plaça Mirada; l’actuació del grup Swing Engine; un taller, a càrrec del Parc de les Olors de Linyola, a la zona de la Coma, i l’actuació acrobàtica d’’entreteles_ponts, a  la plaça Major, que donarà per finalitzades les activitats.

 

També durant el matí estarà oberta l’exposició de fotografies ‘Els nostres padrins’, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament; una exposició d’escultures i pintures de Jesús Sanuy, a la plaça Major, i una exposició de quadres de l’Associació Estel de Balaguer, a l’ermita de Sant Roc. Tot plegat combinat amb jocs tradicionals, com ‘l’Escac Gegant’ del CE Balàfia, jocs interactius Pirine, de la companyia Apikipala, ‘Busco Dino’, del Centre de Dinamització de Tartareu, i Peluteràpia, a càrrec d’Enebe Perruqueria.

 

Entre els 40 paradistes presents, n’hi haurà —com ja és tradicional— d’oli, embotits, salses, melmelades, vins, caves i licors, formatges i pa, així com d’altres de productors artesans de peces úniques de joieria, roba, ceràmica, sabons, olis essencials, fusta o ganivets. La majoria són procedents de la comarca de la Noguera.

 

El municipi de les Avellanes i Santa Linya està format pels nuclis de les Avellanes, Santa Linya, Vilanova de la Sal i Tartareu.

Infolleida