L'Any Vallverdú arrenca a Lleida amb el repte de donar a conèixer l'autor "en totes les dimensions i gèneres literaris"

06/02/2023

L'auditori Enric Granados acull l'acte institucional d'obertura de la commemoració del centenari de l'escriptor

Aquest diumenge s'ha donat el tret de sortida oficial a l'Any Josep Vallverdú amb un acte a l'Auditori Enric Granados de Lleida, ciutat natal de l'escriptor i de la qual és fill predilecte. L'escriptor ha estat el gran protagonista de la jornada i ha dit que el seu any és "una mena de nova naixença". L'acte ha comptat amb la projecció d'un fragment d'un documental sobre Vallverdú, una conversa amb l'autor i una lectura de fragments de la seva obra amb acompanyament musical. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha dit que l'any té la voluntat d'aconseguir que Vallverdú sigui més conegut "en totes les seves dimensions i gèneres literaris" i que la seva obra "continuï ben viva en els catàlegs editorials".

L'Auditori Enric Granados ha aplegat centenars de persones amb motiu de l'acte d'obertura de l'Any Vallverdú, entre les quals el mateix homenatjat Josep Vallverdú (Lleida, 1923), que als seus gairebé cent anys ha qualificat la commemoració del seu centenari "d'una mena de nova naixença", i ha afegit que és una "total casualitat" que la pugui viure.

L'acte ha estat encapçalat per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha explicat que amb l'Any Vallverdú el Govern vol "homenatjar, fer conèixer i fer llegir el Vallverdú complet", referint-se a la seva "excel·lència" també en el gènere testimonial i la poesia, i no només en la literatura infantil i juvenil. Així, la consellera també ha destacat "la seva dedicació, sempre constant i discreta, a l’impuls del català".

Per la seva banda, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, ha dit que veure Vallverdú a l'acte inaugural és "una sensació estranya" a la vegada que "màgica", i  ha explicat que l'Any Josep Vallverdú vol aconseguir difondre l'obra de l'escriptor arreu dels territoris de parla catalana. "Que se'l conegui millor en totes les seves dimensions i gèneres literaris, que la seva obra continuï ben viva en els catàlegs editorials amb l'objectiu final que se'l llegeixi i no caigui en l'oblit de les generacions futures", ha afirmat.

En el mateix sentit s'ha mostrat la comissària de l'Any Vallverdú, Carme Vidalhuguet, que ha dit que és una commemoració "tan especial com diferent perquè l'amfitrió n'és actor actiu", a més d'afegir que l'Any ha de saber "trobar l'equilibri just" perquè Josep Vallverdú "sigui tan justament homenatjat com prou degudament conegut i llegit".

Els parlaments d'Arretxe i Vidalhuguet han anat precedits de les intervencions de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que han posat en valor l'aportació de Vallverdú a la literatura catalana i el seu compromís amb el país i, en concret, amb la demarcació de Lleida.

A banda dels parlaments, el programa ha comptat amb la projecció d'un fragment inèdit del documental sobre Vallverdú realitzat per Eugeni Casanova i que s'estrenarà el 20 d'abril a Balaguer dins la setmana cultural de Sant Jordi, així com una conversa amb l'autor i una lectura de fragments de la seva obra amb acompanyament musical.

A banda de l'acte inaugural d'aquest diumenge, que ha organitzat la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració de la Paeria de Lleida i la Diputació, al juliol la Generalitat acollirà l'acte central de l'Any, coincidint amb el mes en què l'escriptor farà els cent anys. La cloenda se celebrarà al desembre a Balaguer, ciutat on resideix Vallverdú.

ACN