Entra en servei la variant d'Artesa de Segre

17/03/2023

El conseller Juli Fernàndez i Olivares ha assistit a la posada en funcionament de la nova carretera, que ha significat una inversió de prop de 5,7 MEUR

El Departament de Territori ha posat en servei la variant d’Artesa de Segre, que evita el trànsit de pas per l’interior del nucli d’Artesa de Segre i permet millorar la mobilitat i la seguretat en aquest àmbit. La construcció d’aquesta carretera ha comportat una inversió de prop de 5,7 MEUR i s’emmarca en el conjunt d’actuacions que el Govern desplegarà per a la millora de l’Eix de Comiols amb l’objectiu d’afavorir les comunicacions al Pirineu.

 

El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, ha remarcat, en l’acte d’obertura al trànsit de la nova variant, la reducció del trànsit de pas per l’interior del nucli d’Artesa i l’estalvi d’emissions de CO2 que significarà. I ha emmarcat l’obra en les actuacions que el Govern està desenvolupant a l’Eix de Comiols, en assenyalar que “estem transformant tant la mobilitat entre la Noguera i els Pallars, i a nivell intern d’Artesa de Segre, com l’accessibilitat al Pirineu”.

 

La nova variant té una longitud d’1,1 quilòmetre de longitud i una amplada de 9 metres, formada per dos carrils de circulació de 3,5 metres cadascun, i dos vorals d’1 metre. Per a facilitar la connectivitat, en el seu recorregut, compta amb enllaços a nivell als seus extrems, al sud amb la carretera C-14 i al nord amb l’L-512, amb un carril central addicional per a permetre els moviments de gir cap a l’esquerra.

 

Els treballs han inclòs, a més dels moviments de terres i la configuració de la plataforma i pavimentació de la carretera, la construcció d’un pas inferior per a donar continuïtat a un camí i un calaix per a facilitar el drenatge i el pas de fauna. Així mateix, s’han complementat amb les tasques de senyalització i d’instal·lació de barreres de seguretat.

 

Addicionalment, el Departament de Territori ha estès una nova capa d’asfalt en un tram de l’L512, a continuació de la nova variant, al llarg de 2 quilòmetres en direcció al Pont d’Alentorn. Aquests treballs han comptat amb un pressupost de 300.000 euros.

Millores als trams de travessera

 

Addicionalment, el Departament de Territori preveu, mitjançant la signatura d’un conveni amb l’Ajuntament, millorar i traspassar al municipi els trams de travessera que, amb l’entrada en funcionament de la nova variant, passaran a tenir una funcionalitat més local. Així, la Generalitat destinarà al voltant d’1,2 MEUR per a dur a terme en aquests trams les actuacions següents:

 

  1. Millora del ferm i senyalització
  2. Enllumenat d’alguns trams de les carreteres d’accés al nucli d’Artesa de Segre i construcció de voreres per facilitar l'accés de vianants
  3. Millora de la rotonda del cementiri

En aquest sentit, el conseller ha afirmat que aquestes intervencions permetran “transformar la carretera” que ara travessa el municipi i que estaran enllestides el 2025.

 

Eix Comiols

 

L’Eix de Comiols està configurat per l’ L-512 i la C-1412b i forma part de la xarxa bàsica de carreteres de Catalunya.L’itinerari travessa el massís del Montsec pel coll de Comiols (cota de 1.101 m) mitjançant un seguit de revolts que són més pronunciats per la vessant sud. ​Aquest recorregut té actualment una longitud de 54 quilòmetres.

 

El Govern està treballant per a desplegar un conjunt d’actuacions per a millorar les comunicacions intercomarcals i accedir l’accessibilitat cap al Pirineu, tot afavorint les condicions de seguretat i comoditat en la conducció. Les obres previstes consisteixen sobretot en l’eixamplament de la calçada i l’execució d’alguna variant de traçat i s’executaran per fases.

 

El conseller Juli Fernàndez i Olivares ha presentat aquest matí l’estat de les actuacions en marxa i ha anunciat que les obres del tram que donarà continuïtat a la variant d’Artesa de Segre es licitaran aquest estiu. En concret, s’impulsaran els treballs d’un tram de 5 quilòmetres des del final de la variant fins a Vall-llebrera, que comportaran una inversió prevista de 14 MEUR.

Infolleida