El Mil·lenari de Sant Pere prem l’accelerador amb una setmana carregada d’activitats

29/02/2024

El mestre Jordi Savall al capdavant d’Hespèrion XXI i la cantant Lídia Pujol posaran en valor amb les seves actuacions la singularitat patrimonial d’aquest monument rehabilitat per iniciativa ciutadana

 Després que els Amics de Sant Pere de Ponts donessin el tret de sortida a la commemoració del mil·lenari del monument amb un pregó inaugural de to marcadament popular, l’Ajuntament de la vila prem l’accelerador amb una setmana carregada d’activitats que té en el mestre Jordi Savall el primer protagonista. En aquest sentit, el dimecres 6 de març a les set de la tarda tindrà lloc a la col·legiata de Sant Pere el concert del prestigiós conjunt instrumental Hespèrion XXI, dirigit per Savall, amb el programa ORIENT-OCCIDENT · Diàleg de les ànimes que, sota la direcció del prestigiós músic igualadí, bastirà un diàleg de les músiques cristianes, jueves i musulmanes amb les tradicions de l’entorn del Mediterrani entre els anys 1100 i 1400. Les entrades per al concert del Mestre Savall es van exhaurir en menys d’una hora. Per pal·liar l’aforament limitat de la col·legiata, l’Ajuntament de Ponts ha previst que el concert es pugui seguir en directe i de manera gratuïta a la Sala Municipal 1 d’Octubre.
 
Als actes de la pròxima setmana s’hi suma la cantant Lídia Pujol, que actuarà el dissabte 9 de març a les set de la tarda a Sant Pere en el marc de la celebració del mil·lenari amb un projecte articulat ad hoc per a la col·legiata de Sant Pere. Pujol, que es troba en plena celebració dels seus 20 anys de trajectòria artística, presentarà el concert Dona’m la mà. Soc l’altra mà, no una costella, acompanyada de Dani Espasa al piano, Miquel Àngel Cordero al contrabaix, Xavi Lozano als instruments de vent, Mohamed Ayoub a la veu i el llaüt, i Mohamed Soulimane al violí.

Reblarà els primers compassos de la celebració del mil·lenari l’actuació de la Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel creada pel músic Sergi Vergés que mescla la sonoritat tradicional de melodies pirinenques interpretades per l’Escola Folk del Pirineu amb el jazz més contemporani. La veu solista és la de Magalí Sare i la proposta aglutina prop d’una vintena de músics de primer nivell. L’actuació de Rufaca tindrà lloc el diumenge 10 de març a les dotze del migdia, a l’exterior de Sant Pere de Ponts (gratuït).

A banda de les activitats musicals, l’organització ha articulat un cicle de sis conferències bimensuals i gratuïtes comissariat amb la col·laboració del Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida. El cicle, que va començar el mes de gener passat, programa ara la seva segona sessió per al dijous 7 de març a les set de la tarda amb l’historiador Jordi Bolós com a protagonista. La sala d’actes de l’Ajuntament de Ponts acollirà la conferència de Bolós, intitulada “Castells i paisatges del segle XI als comtats catalans”.
 
Les entrades per al concert de Lídia Pujol es poden adquirir via online a www.ponts.cat i físicament al Patronat de Turisme de Ponts (el concert d’Hespèrion XXI ja ha exhaurit localitats i té llista d’espera). La resta d’activitats són gratuïtes i no cal fer-ne reserva prèvia.
 
Infolleida. Foto: David Ignaszewski.