Camarasa exigeix més seguretat a la C-13 per la pluja de roques que va causar danys a 2 cotxes

09/01/2023

Camarasa va reclamar ahir novament més seguretat a la C-13 després de l’últim despreniment de dissabte a l’altura de la font de les Bagasses, que va causar danys a dos vehicles (vegeu SEGRE d’ahir). L’alcaldessa d’aquest municipi de la Noguera, Elisabet Lizaso, va explicar que “es tracta de petits impactes però greus, ja que poden arribar a ocasionar accidents mortals en una via en la qual hi ha una gran afluència de trànsit, sobretot de motocicletes”. Va afegir que “és una situació que afecta la C-13 i altres carreteres del Montsec, el Mont-roig o Sant Esteve de la Sarga, on tenim parets verticals que són molt bones per a l’escalada però que suposen un gran perill”.

Lizaso va afirmar que cal actuar per evitar aquestes “pluges de roques”, malgrat que va apuntar que “ens consta que Carreteres de la Generalitat i la Diputació estan fent actuacions molt costoses i complicades per millorar la seguretat en aquests trams, però se’n necessiten més”. En aquest sentit, va reclamar que es faci una revisió de tota la zona per valorar una ampliació dels treballs de millora.

Per la seua part, fonts dels serveis territorials de Carreteres de la Generalitat van apuntar que les roques van caure a continuació del tram on s’estan instal·lant malles antiallaus i barreres dinàmiques. Van assegurar que “aquesta setmana vinent revisarem la zona i analitzarem què s’hi pot fer, tot i que és complicat trobar un focus d’actuació perquè la caiguda de petites roques és habitual en tot aquest tram del Congost, on hi ha paret vertical”.

En aquest sentit, van recordar que des del mes d’octubre passat s’estan instal·lant al talús de la C-13 a l’altura de la font de les Bagasses, a l’accés al Pallars Jussà des de la Noguera, malles i barreres dinàmiques amb l’objectiu d’evitar el despreniment de roques de grans dimensions. Les obres compten amb una inversió d’aproximadament 850.000 euros i també s’han dut a terme treballs per sanejar el pendent.

Les esllavissades són una problemàtica que també afecta altres carreteres com l’N-230. El 13 de desembre passat, un despreniment de grans roques va obligar a tallar durant més de vuit hores la circulació d’aquesta via al seu pas per Escales. Van caure entre 400 i 500 metres cúbics de roques, malgrat que no hi va haver ferits.

SEGRE.COM