Una exposició de la UdL revela la faceta més personal de Josep Vallverdú

29/11/2023

La major part del material prové del fons personal que l'escriptor va cedir a la universitat l'any 2005

La Universitat de Lleida (UdL) ha estrenat una exposició que revela la faceta més personal de l'escriptor Josep Vallverdú, tant de la seva trajectòria vital com literària, l'any que es commemora el seu centenari. La mostra, que es pot visitar fins al 31 de gener de l'any vinent a la biblioteca Jaume Porta, s'estructura en sis àmbits; la família, l'amor, les amistats, la terra, el pas del temps i els dietaris personals del mateix Vallverdú. S'hi poden veure fotografies, correspondència, conferències, poemes, articles de premsa, dedicatòries, llibres, entre altres. El material prové majoritàriament del fons personal de l'escriptor, cedit a la UdL l'any 2005, del seu biògraf, Josep Maria Aloy, i del Fons Francesc Porta Vilalta.

L'exposició inclou també dues fotografies, propietat de la Fundació 'Lo Pardal' Guillem Viladot. En una apareixen els dos creadors i en l'altra estan acompanyats de Francesc Porta, Ton Sirera i Leandre Cristòfol. Entre les imatges exposades n'hi ha amb les seves dones, Isabel Arqué i Antonieta Vilajoliu, amb Ton Sirena, o amb Josep Maria Aloy.

Pel que fa a la correspondència, s'hi poden veure cartes entre Vallverdú i Manuel de Pedrolo. També hi ha els llibres 'Les vacances del rellotge', un exemplar de 'Rovelló' dedicat a Aloy, o poemaris recents ('Argila', 'A ull cluc', 'Pa de forment'), entre d'altres. A més, la mostra acull tots els seus dietaris -entre ells 'Camp de Mart (només una estrella)' il·lustrat per l'escriptor-, així com nombrosos retalls de premsa o el carnet de la biblioteca de la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en Filosofia i Lletres l'any 1945.

Amb motiu de l'Any Vallverdú, la unitat de Biblioteca i Documentació de la UdL ha intensificat els treballs de la catalogació del fons Josep Vallverdú tot inventariant la correspondència rebuda per part de l'escriptor, així com la digitalització de conferències, obres juvenils, llibretes escolars i articles de premsa publicats en diaris i revistes per incorporar-los al Repositori de Fons Especials de la UdL. Actualment, ja se'n poden consultar més de 1.000, amb la previsió que a finals d'any n'estiguin disponibles 2.400 més gràcies a la subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat.

ACN