Turisme
Quatre dies de màgia pels carres de Montgai en la quinzena edició de la Montgai Màgic
Tindrà lloc entre els dies 5 i 8 d’octubre en tretze ubicacions amb prop d’un centenar de funcions, la participació de 56 mags, entre els quals destaquen Francis Zafrilla i Jeff Toussaint, que seran els caps de cartell
El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú; l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert; el director de Montgai Màgic, Xavier Pérez; el president de l’Associació de Mags i Il·lusionistes de Lleida, Joan Gomis, i el mentalista Shiro han presentat aquest dimarts la 15a edició de Montgai Màgic, que se celebrarà a Montgai entre els dies 5 i 8 d’octubre.
Enguany hi tornarà a haver record de participació, amb 56 mags inscrits i prop d’un centenar d’espectacles programats en tretze espais del municipi, amb la participació de mags arribats de Xile o França però també de diferents parts de l’Estat espanyol, com Andalusia, Madrid, País Basc o Cantàbria, “que ens donaran més de 20 hores de màgia al dia”, ha explicat Xavier Pérez. A l’acabar la jornada, i ja de forma tradicional, se celebra sense formar part de la programació oficial la ‘màgia golfa’ que és “màgia al moment, la improvisada”, al cafè.
Jaume Gilabert ha recordat que, després de l’èxit de l’any passat, l’organització segueix amb la màgia d’inserció, dirigida a persones que es troben en un centre penitenciari, per facilitar així la normalització de la seva situació personal a la seva sortida de la presó.
Els mags Francis Zafrilla i Jeff Toussaint seran els caps de cartell de la fira. Concretament, Zafrilla serà l’encarregat de fer la inauguració el dissabte, dia 7, a les 18.00 hores, i posteriorment, a les 20.00 hores, farà l’espectacle estrella. La principal especialitzat de Zafrilla és la màgia còmica i la ventrilòquia. També es podrà veure l’actuació del jove lleidatà Cesc Ariols, de 15 anys, actual campió d’Espanya de manipulació amb cartes.
Com ja és tradició, el certamen començarà dijous amb una jornada escolar dedicada a uns 430 alumnes d’entre 3 i 12 anys procedents d’escoles rurals de la zona i 65 professors provinents d’escoles rurals de la zona, un fet que ha estat destacat per Joan Gomis i Jaume Gilabert.
Jordi Verdú ha dit, durant la seva intervenció, que novament Montgai tornarà a omplir de màgia els seus carrers, “una màgia que ja és coneguda arreu”. En aquesta mateixa línia s’ha manifest el mentalista Shiro, que ha dit que aquesta és una gran oportunitat per a tothom per veure “màgia molt variada”.
Un any més, Montgai Màgic tindrà, en la jornada de divendres, la sessió de màgia solidària adreçada a persones amb discapacitat, que s’organitza conjuntament amb la federació ALLEM i a la qual assistiran uns 180 joves i monitors d’una desena de centres de Lleida. Les dues jornades comptaran amb tallers i espectacles de la mà de Mags per l’Esperança.
Així, el cap de setmana Montgai s’omplirà de màgia amb les diferents actuacions. Des de les 10 del matí i fins passada la mitjanit, els carrers i les places s’ompliran d’il·lusió amb els mags i els seus jocs, varetes i barrets de copa alta.
Al matí, la jornada començarà amb l’obertura del mercat màgic i els tallers infantils per als petits. Per segon any consecutiu s'organitzaran tallers de màgia per adults a l’espai cultural de Lo Carreró.
Montgai Màgic es completarà amb un mercat de productes artesans i alimentaris que comptarà amb una vintena d’expositors. Així mateix, l’Ajuntament ha habilitat el recinte de les piscines municipals per als que hi vulguin acampar durant el cap de setmana.
El certamen convida mags no professionals que volen demostrar les seves habilitats, així com mags professionals i també representants artístics interessats en descobrir nous talents.
Durant la presentació també s’ha recordat que Montgai Màgic és un esdeveniment únic a l’Estat espanyol i que això provoca que molt amateurs i professionals del sector vulguin ser-hi presents.
Montgai Màgic està organitzat per l’Ajuntament de Montgai, l’Associació Amics de la Màgia i l’Associació de Mags i Il·lusionistes de Lleida (AMIL) i compta amb el suport de la Diputació de Lleida.