Montgai organitza la 15a edició de Net, la fira del Sabó i la Cosmètica Natural, amb rècord de parades temàtiques

16/04/2024

N’hi haurà prop de 25, a més d’una trentena d’expositors artesans de productes de proximitat que hi seran presents, el diumenge, 21 d’abril, amb el sabó de caldera com a element estrella

La diputada Estefania Rufach; l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, i la mestra sabonera Maria Teresa Solé, han presentat aquest dimarts la 15a edició de Net, la Fira del Sabó i la Cosmètica Natural, que se celebrarà el diumenge 21 d’abril, a Montgai, declarat Poble d’ofici singular del sabó. L’organització de la fira corre a càrrec de l’ajuntament, l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya i l’Associació L’Obrador, i compta amb el suport de la Diputació de Lleida.

 

Estefania Rufach ha recordat que “Net, és una fira que s’ha fet un nom. Molta gent va a buscar aquell sabó que no troba en tot l’any”. A més ha posat en valor la feina que es fa tot l’any “per fer que la fira sigui un èxit de participants  i de visitants”.

 

El producte estrella és el sabó de caldera, que té un procés d’elaboració força llarg i que estarà representat en sis parades de les presents a la fira. Segons ha explicat Teresa Solé, “és el sabó que es feia tota la vida”. També ha explicat que les mestres saboneres faran, en viu, tot el procés d’elaboració del sabó, des de posar l’oli, la sosa o l’aigua”.

 

Les activitats s’iniciaran a les 8.00 hores, amb la sortida de la 8a Marxa Popular del Baix Sió. A partir d’aquí s’iniciaran propostes com la demostració de sabó artesanal, a la plaça Prat de la Riba (11.00 hores). Durant el matí també sortiran els Capgrossos de Montgai amb els grallers de Bellvís (12.00 hores), i es farà una xerrada sobre ornitologia dels secans de la Serra Bellmunt-Almenara (13.00 hores).

 

A la tarda, es tornarà a repetir la demostració de sabó artesanal (16.30 hores), i dels capgrossos, i també el ‘Corresabó’, que va tenir una excel·lent rebuda en la darrera i primera edició que es va fer, tal com ha explicat Jaume Gilabert. “El Corresabó, un correfoc que fem amb sabó, el repetirem una altra vegada, baixant des del campanar de l’església fins a la plaça”, ha dit. Com a novetat d’aquest any, hi haurà una gimcana organitzada pels joves del poble sobre paraules típiques de Montgai, sota el nom de ‘Paraulògic’. I a més, durant tota la jornada es podrà visitar Lo Carreró de Montgai i el Museu Agrari del Group Gili.

 

La inauguració de la fira Net anirà a càrrec de la Directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Agnès Russiñol, a les 12.00 hores. L’esdeveniment firal, que serà a la plaça Prat de la Riba i al carrer Pare Mirats, comptarà amb prop de 25 parades de sabons i cosmètica natural, i una trentena d’expositors artesans de productes de proximitat de la zona, així com espectacles de bombolles gegants a càrrec del Mag Reivax i també animació musical durant tota la fira, a càrrec dels Grallers de Bellvís i els Capgrossos de Montgai.

 

Cal destacar, igualment, que la fira s’iniciarà a primera hora del matí amb la 8a Marxa del Baix Sió, que forma part del projecte Marxa.cat, una iniciativa que té entre els seus objectius promoure la pràctica saludable de l’esport i afavorir el coneixement i respecte de l’entorn.

 

Els participants poden escollir fer un recorregut lliure sense aglomeracions de sortida ni d’arribada i tindran fins a les 14.00 hores per completar el trajecte. Totes les persones inscrites rebran un regal per la seva participació.

 

En aquesta edició, es proposen dos recorreguts, un de 22,92 quilometres, de nom ruta Sisó, i un altre de 12,25 quilometres (ruta Xoriguer), i passarà pels pobles de Montgai, Cubells, i per la Torre de Flúvia, la Pedra Negra, el Tossal de Montesquiu i Butsènit. La Marxa permetrà observar uns paisatges de plena primavera amb els contrastos entre el regadiu i els secans, i amb la presència de la rica varietat d’ocells esteparis i l’abundant flora de la zona.

 

Podeu consultar el programa complet de la fira Net a: https://www.montgai.cat/actualitat/noticies/cartell-i-programa-xv-edicio-de-net-fira-del-sabo-i-la-cosmetica-natural-el-21-dabril-de-2024.

Infolleida