Esclata la primavera musical a Sant Pere de Ponts, amb motiu del Mil·lenari

30/04/2024

El programa del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts reprèn demà la seva activitat amb un aplec que comptarà, entre d’altres,i narració de contes i danses tradicionals

L’accés a la col·legiata de Sant Pere de Ponts esdevindrà el marc demà dimecres de la caminada popular amb sortida a les nou del matí i organitzada per l’Associació contra el Càncer de Ponts i pobles veïns que es clourà amb la descoberta d’una placa explicativa a la necròpolis medieval del temple per part de l’historiador Jordi Vidal, membre de l’Associació Amics de Sant Pere, organitzadors de l’acte. La missa de dotze i la posterior ballada de sardanes esdevindran el punt àlgid de l’Aplec de Sant Pere de Ponts, que prosseguirà la seva activitat a dos quarts de cinc de la tarda amb una narració de contes sobre Sant Pere i danses tradicionals a càrrec del músic i divulgador del Pirineu, Ivan Caro. 
 
El programa d’activitats culturals per commemorar el Mil·lenari de Sant Pere es reprendrà el dissabte 4 de maig, quan la força i l’emoció del gòspel i l’espiritual negre ompliran el monument amb els seus sons dinàmics. Així doncs, una tríada de cors de Barcelona i de Sant Desvern (amb un dels seus components nascut a Ponts) uniran les seves veus per configurar ACORD, una formació dirigida per José Beuter, músic i compositor amb un llarg bagatge. La tríada en qüestió, formada per Just Gospel Cor, Gospel FM i Gospel IMMA, fondran sentiment i joia amb les seves veus a partir de les set de la tarda a l’interior de la col·legiata de Sant Pere.
 
Ara bé, la primavera musical esclatarà a Sant Pere de Ponts just l’endemà a les dotze del migdia amb l’audició de fi de grau dels alumnes de Ponts del Conservatori Professional i Escola de Música de Cervera. A la tarda, el concert de jazz del quartet del trompetista Òscar Latorre, format per músics premiats i que actuaran la vigília a L’Auditori de Barcelona, clourà les activitats de la setmana.
 
Per tancar aquest maig festiu, la col·legiata acollirà el pròxim 25 de maig una recreació històrica en forma d’acció teatral per part de Domise (Dones del Mig Segre). A més, es continuarà desplegant el cicle de sis conferències bimensuals comissariat amb la col·laboració del Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida en què historiadors i especialistes com Oliver Vergés, Jordi Bolós, Carles Gascón, Francesc Fité, Flocel Sabaté, Joan J. Busqueta i Núria Preixens aporten context històric a la commemoració que es viu aquest any. Hi ha programada una nova sessió per al 16 de maig vinent a càrrec de Gascón sota el títol "El bisbat d'Urgell en temps del bisbe Ermengol (1010-1035) i el judici de Sant Pere de Ponts"
 
Totes les activitats són gratuïtes i no cal fer-ne reserva prèvia.
 
PROPERES ACTIVITATS DE LA COMMEMORACIÓ
 
Pròximament es donarà a conèixer el contingut cultural que formarà part de la programació dels mesos de juny, juliol i agost. Cal destacar, entre d’altres, la celebració d’un cicle d’actuacions d’estiu que es desplegarà durant els mesos de juliol i agost (amb una periodicitat quinzenal) i la presentació, durant la Festa Major de Ponts, del volum il·lustrat per Pilarín Bayés Petita història de Sant Pere (Editorial Mediterrània). A més, el pròxim 17 de novembre es commemorarà el Dia dels Mil·lenaris a Montserrat per festejar el mil·lenari de Sant Pere de 2024 i el de l’Abadia de Montserrat de 2025.
Infolleida. FOTO: Cedidia per l'Associació Amics de Sant Pere