L’episodi de sequera més greu registrat mai 

17/11/2023

El Servei Meteorològic de Catalunya ha presentat aquest dijous un informe sobre l’estat de la sequera meteorològica que confirma que Catalunya es troba afecta per una sequera històrica. La situació, a més a més, s’agreuja ja que no es preveu pluja abundant ni a curt ni mig termini 

Catalunya està vivint l’episodi de sequera més greu des de l’any 1916. La magnitud dels dèficits de precipitació l’extensió de les zones afectades i la durada del fenòmen fan que se superi el precedent més sever, la sequera dels anys 2005-2008. De fet ja són 31 mesos de ratxa seca, i el territori català s’ha vist afectat en el 50% de manera persistent.

 

Segons els experts, per tornar a una situació de normalitat, caldria una precipitació equivalent a la pluja que cau de mitjana a Barcelona en tot un any. 

 

Malauradament, les previsions no són optimistes. Els mapes de pluviometria a curt i mitjà termini no preveuen episodis generosos de pluja. De fet, fins a final d’any plourà poc, per sota de la mitjana pluviomètrica.  

Ariadna Sanchez Ber i ACN