La Fundació Canals d’Urgell reprèn les visites guiades a la presa del Tossal amb la presentació d’un llibre sobre la construcció del canal principal

23/05/2023

L’objectiu de la visita és mostrar les instal·lacions de captació d’aigües i l’ermita neoromànica de Sant Isidre del Canal

La Fundació Canals d’Urgell reprèn aquest dissabte 27 de maig la sèrie de visites guiades a la presa del Tossal que seguiran fins al mes de setembre, concretament els dissabtes del 17 de juny22 de juliol, 26 d’agost i 23 de setembre, dates susceptibles de patir canvis segons l’estat del canal. L’objectiu de les visites, d’una hora de durada a partir de les 11 del matí, passa per mostrar les instal·lacions de captació d’aigües i l’ermita neoromànica de Sant Isidre del Canal. A més, està previst que la presentació del llibre El presidi de Montclar. Els reclusos i la construcció del Canal d’Urgell a càrrec dels seus autors, Felip Gallart i Vicent Lladonosa, que tindrà lloc a l’ermita de Sant Isidre Llaurador de Ponts a les 12.30 hores, clogui la visita d’aquest cap de setmana.

La construcció del Canal d’Urgell configura la història de la transformació i millora més profunda i visceral de la història de Catalunya, el relat d’un triomf extraordinari en un context ple d’adversitats. De fet, El túnel de Montclar n’és una obra emblemàtica, i és que a partir d’un exhaustiu recull documental, els autors dibuixen una crònica precisa, viva i convulsa de les obres del túnel de Montclar i del seu presidi dins de la gran epopeia de la construcció del canal principal, datada entre 1853 i 1862.


La importància dels canals i de l’aigua per a les comarques de Ponent

La visita prèvia a la presentació del llibre posarà el focus en la infraestructura hidràulica situada al Tossal de Ponts: la primera casa de comportes a Ponts, la vella i la nova, i l’ermita de Sant Isidre del Canal, ubicada dins del mateix recinte, un temple dissenyat per l’arquitecte Isidre Puig Boada. Així doncs, aquesta activitat pretén donar a conèixer la importància de l’aigua a les terres de Ponent mitjançant uns canals que cobreixen 75.000 hectàrees i subministren aigua a més de 300 indústries agroalimentàries, més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i més de 500 masies aïllades. La modelació del paisatge urgellenc i de la seva gent per part d’aquestes infraestructures, així com la rellevància d’aquest patrimoni material, esdevenen el fil conductor de la visita.

El preu de l’activitat és de 5 euros, 4 en els casos de majors de 65 anys, pensionistes, aturats, joves d’entre 7 i 16 anys, amb carnet d’estudiant o familiar, persones amb mobilitat reduïda i grups de més de quinze persones. L’entrada és gratuïta per als infants de 0 a 6 anys. Cal reservar prèviament al 973 603 997 o [email protected].
Infolleida. FOTO: ECCU