La Fira de la Perdiu desafia la crisi de preus i reuneix 12.000 visitants

14/11/2022

La centenària Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià va desafiar ahir la crisi de preus, tant dels pinsos com de la llum, i va reunir 132 expositors, 28 dels quals d'aus

Prop de 12.000 persones van visitar ahir la centenària Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià, a la Noguera, que va desafiar la crisi de preus tant del pinso com de la llum que consumeixen les granges de producció. Hi van participar un total de 132 expositors, 28 dels quals d’aus, 72 de parades artesanes i 32 de productes del camp. Als estands van poder veure’s perdius, ànecs, faisans, canaris, cignes i alguns exemplars més vistosos com les sedoses del Japó, una espècie de gallina. Els preus van oscil·lar entre els 10 i 15 euros per a les aus més petites i fins a 75 per les més grans.

Els productors van assegurar que han hagut d’apujar preus sobre un 30% respecte a l’edició de l’any passat “per obtenir algun tipus de guany ja que el pinso està pels núvols”. De fet, el sector avícola lleidatà tem arribar a tenir pèrdues milionàries. No obstant, “cal no acovardir-se i cal aprofitar les ocasions que brinden fires com la de Vilanova”, van puntualitzar.

Els expositors d’aus també van mostrar la seua preocupació per la nova llei de Benestar Animal que plateja el Govern central, ja que suposarà nombroses condicions per acudir a mercats com el de la Fira de la Perdiu tant sanitàries com de seguretat i higiene i control. “Si continuen posant traves a l’activitat cinegètica i d’exposició acabaran amb fires com la de Vilanova que suposen un veritable revulsiu per al territori.” Responsables de la Societat de Caça de Lleida van indicar que ja s’han presentant al·legacions tant de caçadors com de pastors, ramaders i avicultors. Per la seua part, l’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, va assegurar que el certamen no corre perill ja que només afectaria aus protegides i en perill i la venda de gossos i gats.El bon temps, propi d’un dia de primavera més que de mitjans de novembre (es va arribar als 22 graus), va propiciar les compres.

Pere Calçada, Laura Piera, Joan Ardiaca i David Cuenca van ser els guanyadors en les categories de millor exemplar de perdiu, millor parella d’aus, millor expositor i au més exòtica.

SEGRE.COM