La Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià espera la presència d’uns 10.000 visitants

30/10/2023

Se celebra el matí del diumenge 12 de novembre i hi haurà més de 110 parades, una trentena de les quals seran principalment de productors de perdius, tot i que també n’hi haurà d’ànecs, faisans, galls dindi, gallines i pollastres

La diputada Estefania Rufach i l’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, han presentat aquest dilluns la Fira de la Perdiu, que se celebrarà en aquest municipi el dia 12 de novembre.

Es tracta d’una fira centenària en la qual hi haurà expositors de perdius i altres aus, com faisans, ànecs, galls dindi, gallines i pollastres. D’entre els expositors, un jurat format per membres de la Federació de Caça de Lleida, valorarà les perdius exposades a la Fira per concedir els premis corresponents.

 

Es tracta d’una de les grans fires de la comarca de la Noguera, amb un gran èxit de participació, tant en visitants com d’expositors, tal i com ha explicat Estefania Rufach. L’organització espera la presència d’uns 10.000 visitants. En aquest sentit, hi haurà més de 110 parades, una trentena de les quals seran principalment de productors de perdius.

 

Durant la jornada hi haurà activitats dirigides al públic més jove, com inflables a la plaça Major; un taller creatiu infantil i juvenil ‘Fira de la Perdiu’, a càrrec d’Ascalfó; i un cercavila i grallers, a càrrec de la Cremallera Teatre de Carrer, acompanyats de la geganteta Roseta i els capgrossos de les perdius, a més de la gran protagonista: la perdiu, tal com ha assenyalat Xavier Terré.

 

La notícia més antiga que es té de la fira de Vilanova de Meià data de l’any 1374, quan el rei Pere III el Cerimoniós, senyor jurisdiccional de la vila, va concedir a la Universitat i particulars a Vilanova de Meià el privilegi de poder celebrar una fira el dia de Sant Martí, deu dies abans i deu dies després, com solien celebrar-la per Santa Llúcia.

 

L’any 1968 l’Ajuntament de Vilanova va decidir revifar de nou la Fira de Sant Martí i dins d’aquesta el Mercat de la Perdiu, nom amb què es va promocionar durant molts anys. L’èxit de gent ja era notable tot i escaure’s entre setmana, per això,1974 és el primer any en què es va deixar de celebrar la fira el dia de Sant Martí i es passar definitivament a fer-se el segon diumenge de novembre. A partir d’aleshores, l’èxit d’expositors i de públic està assegurat per poc que acompanyi el temps. El 1984 va suposar una fita important per a Vilanova. A partir d’aquell any es va passar a denominar oficialment Fira de la Perdiu.

 

El dia 11 de novembre, a partir de les 18.00 hores, i en el marc de les Jornades Culturals ‘Lo Pas Nou 2023’, se celebrarà un concert de música popular, a l’església parroquial, a càrrec de la soprano Eva Ruiz i la pianista Marta Mesalles.

 

Infolleida