Gairebé 12.000 persones a la Fira de la Perdiu i recel del sector per les normes de benestar

13/11/2023

Bon nivell de vendes entre els més de 110 expositors que van acudir al certamen de Vilanova de Meià

La històrica Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià va tornar a atreure ahir milers de persones ja que va reunir prop de 12.000 visitants de les comarques de Lleida i forans durant un matí primaveral. Va congregar 25 expositors d’aus i prop de 90 de productes de proximitat amb un bon nivell de vendes, segons els participants. Els preus de les aus van oscil·lar entre els 9 euros d’un petit ocell diamant, els 10 per un exemplar de perdiu i els 15 per un conill blanc fins als 30 per una oca o els 60 per un faisà daurat. Es mantenen respecte a l’edició anterior malgrat la pujada del pinso i de la llum. Alguns venedors van indicar que “rescabala poc de les despeses que tenim, però és una cita obligada”. Una altra de les parades va vendre els tres exemplars de faisà daurat que exposava.

En el que sí que van coincidir tots és en el malestar que generen les noves normatives de benestar animal tant autonòmiques com estatals i de la UE, “ja que estan poc definides i encara no sabem com afecten o afectaran la nostra activitat, si podrem portar els nostres animals en gàbies en una altra edició o no. Les fires com la de Vilanova de Meià són un dels pocs al·licients per contactar amb el públic”, van remarcar. Per la seua part, l’alcalde, Xavier Terré, va indicar que l’ajuntament lluitarà per mantenir un certamen que data del 1374 i que sempre s’ha celebrat. “Estem pendents de la normativa estatal i, en especial, de la de la UE sobre benestar aninal, sobretot al sector avícola, que podria entrar en vigor el 2025. Farem tot el possible per assegurar la continuïtat del certamen”, va dir.

Juan Ardiaca, Laura Planas, Iván Torregrossa, Perdius Calzada, Nicanor Pérez, Josep Altimiras i Marcos Bría van ser els guanyadors de les diferents modalitats del concurs d’aus.

Serret assenyala que “estem satisfets i orgullosos pel pacte polític”

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxel Serret (ERC), va visitar ahir Vilanova de Meià i es va interessar per la problemàtica de seguretat animal del sector i les vendes. Va aprofitar per parlar sobre el pacte de partits amb el PSOE i va dir que “des del govern de la Generalitat estem satisfets i orgullosos de l’acord al qual s’ha arribat finalment”. Va remarcar que és un acord positiu per a Catalunya, permetrà la investidura de Pedro Sánchez i projectes que ajudaran a l’estabilitat i a posar en marxa totes les línies necessàries de progrés per al conjunt de la ciutadania.

Sobre les manifestacions de la dreta a Madrid, va indicar que “podem entendre que hi hagi opinions contràries que s’han de fer des del respecte al que no opina el mateix i a les institucions i els principis democràtics”. Va destacar, en aquest sentit, que l’acord visualitza una majoria parlamentària, surt d’unes eleciones democràtiques i està en la lògica parlamentària que permetrà que hi hagi majoria, investidura i lleis com la d’Amnistia que ha de posar fi a una repressió política i una judicialització d’un conflicte polític.

SEGRE.COM