Es consolida la colònia de voltor negre als Pirineus

27/02/2023

La Reserva Nacional de Caça de Boumort és el centre neuràlgic de la reintroducció del voltor negre als Pirineus. Una espècie catalogada com a vulnerable i a prop de ser considerada en perill d'extinció. Ara, però, s’ha consolidat als Pirineus, i algunes de les parelles d’exemplars visiten altres punts com és el Canyet de rapinyaires de Lo Pagès del Montsec, a la Noguera 

La colònia de voltor negre s'ha consolidat als Pirineus, 200 anys després de desaparèixer. El punt neuràlgic de la recolonització de l'espècie és la Reserva Nacional de caça de Boumort, on els tècnics han comptabilitzat una població de 65 exemplars. Uns exemplars que viatgen a altres punts, com per exemple, en aquest Canyet de rapinyaires de la Noguera. 

 

L'estat espanyol acull el 86% del total de la població europea de voltor negre, però, així i tot, l'espècie està catalogada com a vulnerable tant al Llibre vermell de les aus d'Espanya com al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades. 

 

Així, entre els projectes que han contribuït a la reproducció i conservació de l’espècie a la zona, destaca el de la Fundació Trenca, que compta amb el suport d’Endesa i què, més enllà del seu establiment, el projecte pretén, també, estendre la colònia a altres punts a l’oest dels Pirineus. 

Ariadna Sanchez Ber