Arranca la reforma del primer pis a Balaguer de masoveria urbana

24/05/2023

La Paeria adjudica a la cooperativa Obrint Portes la rehabilitació de l'immoble

La Paeria de Balaguer ha adjudicat a la cooperativa lleidatana Obrint Portes la rehabilitació del primer pis que forma part del projecte de masoveria urbana a la capital com a eina per garantir el dret d’accés a un habitatge per a famílies en situació de vulnerabilitat. Es tracta d’un pis que el consistori va adquirir a una entitat bancària fa poc més d’un any al carrer Girona fent ús del dret de tempteig i retracte. L’edil de Govern Obert, Kevin Bruque, va explicar que es tracta d’un pla pilot en el qual la Paeria adjudica a la cooperativa l’“assessorament i la compra del material” necessari per fer la reforma.

Va afegir que per primera vegada s’ha impulsat aquesta pràctica en col·laboració amb la cooperativa a la qual s’ha adjudicat per 18.000 euros tota la reforma. Els treballs els porta a terme la família que entrarà a viure en aquest pis una vegada acabi la millora amb l’assessorament de la cooperativa, que també subministra el material necessari. “Cal arreglar parets, fer tota la instal·lació elèctrica, canviar la fusteria i altres actuacions de maçoneria”, va dir.Normalment, a través de la masoveria l’inquilí de l’habitatge paga les obres que requereix l’immoble i el propietari cedeix l’ús per un termini determinat de temps.

“En aquest cas al tractar-se d’un pis la titularitat del qual és pública s’ha impulsat la col·laboració amb la cooperativa”, va assenyalar. D’altra banda, la família està formada per un matrimoni i dos fills i va ser elegida al “tenir unes necessitats econòmiques i socials especials i coneixements de construcció”. Així, quan s’acabi el període de lloguer gratuït, la família en pagarà un de social.

Demanda habitacional elevada que obliga a buscar alternatives
La Paeria no pot donar resposta a tota la demanda habitacional de la capital. Es gestionen noranta habitatges de particulars a través de la borsa de mediació municipal i té en propietat més de seixanta pisos públics. L’objectiu és acabar aquest any gestionant 150 pisos, als quals cal sumar els 200 que gestiona la Generalitat. La masoveria urbana és una alternativa. Lleida ciutat és pionera en aquest sentit i el mes de març passat es va entregar el cinquè pis reformat a través d’aquesta fórmula.

SEGRE.COM