La Paeria de Balaguer presenta els pressupostos del 2023

11/05/2023

La Paeria de Balaguer ha explicat en roda de premsa prèvia a la celebració del Ple extraordinari els pressupostos de 2023. En aquesta s’han donat a conèixer a grans trets les inversions més destacables que s’han realitzat durant l’exercici anterior o que estan previstes executar. Entre les diferents partides d’inversió, destaquen el projecte del pavelló esportiu al barri del Secà; els arranjaments de les zones destinades a aparcaments a l’espai públic, l’adquisició de mobiliari per l’Energy Hublab, les rehabilitacions d’edificis i locals situats al carrer d’Avall; el projecte de Pla Director de Santa Maria de les Franqueses per a la rehabilitació i conservació; i la consolidació i estudi de la muralla emiral en el tram del barri del Firal.

D’altra banda i pel que fa al capítol de personal, s’ha inclòs la necessitat de contractar personal per l’Àrea de Serveis municipals, com també per a l’oficina tècnica amb un arquitecte interí de suport, un enginyer, personal de recursos humans i un tècnic per a la promoció del comerç i el mercat.  

Quant a l’annex d’inversions per incorporació, destaquen arranjaments com el del pati de la Llar d’Infants El Patufet, la millora del clavegueram de la Miranda, la instal·lació de plaques solars al Museu de la Noguera, l’Arxiu Comarcal de la Noguera i al pavelló 1r d’Octubre. En aquest mateix sentit, l’arranjament del paviment de la passarel·la nova o el projecte de la plaça de Sant Salvador. Un dels projectes que es durà a terme i que es contempla als pressupostos és la restauració i consolidació del tram de muralla emiral del segle XI al barri del Firal. En aquest sentit es tracta de posar en valor el patrimoni de la ciutat, així com seguir treballant per l’estudi i la memòria històrica.

Pel que fa a les inversions de l’IMPIC, destaca la instal·lació d’un sistema d’elevadors al Teatre municipal, que han de permetre millorar l’accessibilitat tant a la zona de l’escenari i vestidors per a persones de mobilitat reduïda, com per poder transportar material o instruments més fàcilment. En aquest mateix sentit, també es contempla el canvi de vitrines i espai d’exposició de les peces a la sala permanent del Museu de la Noguera. Igualment, es contempla als pressupostos l’execució del projecte del pavelló del barri del Secà, que aportaria a la ciutat un nou espai esportiu. També pel que fa a inversions, hi ha la instal·lació d’un deshumidificador a la piscina coberta, per tal de millorar-ne les condicions actuals.

Després es preveuen les inversions habituals de manteniment, així com despeses per a material corrent per a les diferents àrees, les despeses per a esdeveniments de ciutat i per actes puntuals, o els arranjaments de manteniment com voreres, paviment de carrers i conservació i rehabilitació d’edificis i locals.

Pel que fa a la compra d’edificis i locals, també es té en compte la voluntat de seguir contribuint al lloguer social a la ciutat, així com la necessitat d’ubicar serveis a la ciutadania en aquests espais.

D’altra banda s’ha fet el pla de seguretat a l’edifici que alberga la Biblioteca Margarida de Montferrat i l’Escola Municipal de Música, per tal de sectoritzar els baixos de la zona est de l’edifici, i per tant poder arranjar el pati i instal·lar un nou paviment, un sistema de reg i un escenari fix. En el propi edifici de la Casa de la Paeria també s’ha previst la sectorització dels espais i la millora del sistema de calefacció.

Finalment, amb l’aplicació del pressupost de 2023 està previst que es redueixi el deute municipal d’un 37,70 % a un 31,68 %

 

Infolleida