ERC presidirà la Diputació de Lleida amb vicepresidències compartides amb PSC, Unitat d’Aran i Pacte Local

20/06/2023

L’Acord per a potenciar la Governança Republicana i de Progrés a la Diputació de Lleida mantindrà els criteris de distribució de fons als ajuntaments sobre plans econòmics transparents i equitatius i polítiques progressistes per contribuir a la prosperitat de tot el territori

ERC presidirà la Diputació de Lleida en el mandat 2023-27 amb vicepresidències compartides amb PSC, Unitat d’Aran (UA) i Pacte Local (PL) en funció de l’Acord per a potenciar la Governança Republicana i de Progrés que avui ha estat presentat per l’actual president de l’ens supramunicipal, Joan Talarn, la presidenta de la Federació Regional d’ERC de Lleida, Montse Fornells, el primer secretari del PSC de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, secretària general d’UA i Síndica de l’Aran, Maria Vergés, i la diputada electa de PL, Rosa Pujol.
Tal i com han explicat els signants de l’acord, al PSC li correspon la vicepresidència primera, la segona a ERC, la tercera a UA i la quarta a PL. Els quatre grups han pactat una estructura de govern que mantindrà els principis de transparència i equilibri territorial i les polítiques de marcat accent social per lluitar contra les desigualtats, pels quals es van eliminar ara fa quatre anys els ajuts directes discriminatoris d’èpoques anteriors, i les polítiques per afavorir el repoblament a les comarques de Lleida Pirineu i Aran, amb l’ànim de garantir la cohesió territorial arreu, així com i defensar la nació catalana i les llengües catalana i aranesa.
En funció del pacte, ERC gestionarà el departament de Presidència i dependents, el de Recursos Humans, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Promoció Econòmica i l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals. El PSC assumeix el departament de Cooperació Municipal i Comarcal, el de Noves Tecnologies i Vies i Obres. Unitat d’Aran es farà càrrec del Patronat de Turisme "Terres de Lleida", i Pacte Local de les Escoles Especials i altres serveis socials en coordinació amb l’àrea de Salut, integrada dins de Presidència, així com la presidència de la Comissió Informativa de Turisme, de manera coordinada amb el Patronat de Turisme.
L’acord contempla la creació d’un òrgan col·legiat que repassarà periòdicament el seguiment i coordinació de les polítiques públiques pactades, així com la priorització de noves línies d'actuació que es creguin convenients, així com crear la figura del Cap de l’Oposició, fins ara inexistent a la Diputació, que tindrà la retribució d’una vicepresidència amb dret a una persona assessora.
Igualment, i d’acord amb els principis de discriminació positiva cap a les comarques de muntanya s’acorda la creació de la Taula del Pirineu i un espai de diàleg permanent amb l’Aran, per debatre i acordar polítiques públiques de suport a l’Aran, d’acord amb el Consell General d’Aran i els Ajuntaments.
Estructurat sobre vuit eixos d’actuació (nou impuls al municipalisme; cohesió territorial, repoblament, Pirineu i Aran; ODS, lluita contra el canvi climàtic i nova Agenda Urbana; desenvolupament local, economia social, treball i innovació; serveis a les persones, polítiques d’Igualtat i diversitat; municipis creatius, educadors, solidaris i amb salut; actualització de la Diputació de Lleida a les noves demandes dels ajuntaments; i municipis oberts, innovació i millora del govern local) els grups del nou govern es comprometen a elaborar el Pla d'Actuació de Mandat per al període 2023-2027, creant els mecanismes i mètode que permeti generar aquest instrument en correspondència a les necessitats dels ajuntaments.
Les quatre formacions signants de l’acord també han determinat que en tots aquells assumptes de posicionament polític aliens a l’àmbit competencial propi de la Diputació de Lleida, actuaran d'acord amb el seu programa polític.
L’actual president de la Diputació, Joan Talarn, ha anunciat que “en defensa d’aquesta manera de fer i entendre el territori, en els primers 100 dies posarem especial èmfasi en clarificar aquells detalls de la gestió administrativa interna que han estat excessivament tensionats a causa de la implementació d’uns canvis tan radicals en la forma de treballar fins ara”.
La presidenta de la Federació Regional d’ERC de Lleida, Montse Fornells, ha assegurat que la nova estructura del “govern respecta majoritàriament les àrees que els companys i companyes d’ERC ja han gestionat aquests darrers quatre anys, la qual cosa garanteix la continuïtat del projecte, entre els que s’hi compten la defensa de la nació catalana i les llengües catalana i aranesa, l’obertura a la societat d’Institut d’Estudis Ilerdencs modernitzat i també el de la transformació del sistema econòmic de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que tan encertadament ha generat la idea-força compartida per totes les institucions i entitats empresarials i sindicals que Lleida és terra d’oportunitats”.
El primer secretari del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha destacat que “aquest és un bon acord pels ajuntaments, pel territori i pel país; un acord que des de la unitat institucional treballarà per tot allò que necessita el territori. Aquest serà un sol govern amb un sol mandat i amb coresponsabilitat en totes les àrees; anirem tots a la una per atendre els molts reptes que tenim a un territori que és complex; que pateix risc de despoblació, que té necessitats específiques com és el suport a l’aranès, el finançament, la igualtat d’oportunitats als pobles de muntanya, els reptes de la ciutat de Lleida o les necessitats de serveis tècnics que tenen molts ajuntaments”.
La secretària general d’Unitat d’Aran i síndica del Conselh Generau, Maria Vergés, ha afirmat que “aquest acord ens referma en la nostra voluntat de ser presents al màxim d’institucions per dos qüestions clau: Una és fer pedagogia del què és i representa l’Aran i perquè som el territori més allunyat i singular. Per això tenir al costat una institució com és la Diputació que té com a màxima el municipalisme és de vital importància. Vergés ha afegit que la defensa dels drets i aspiracions de l’Aran és una feina que hem de fer de manera coordinada des del respecte i la lleialtat institucional. Gestionar la diversitat és possible i a més, en el nostre cas, és necessari”.
La diputada electa per Pacte Local, Rosa Pujol, ha afirmat que “com hem fet sempre, des de Ara-Pacte Local prioritzem sempre els acords programàtics de cada formació per arribar a pactes. Ara-Pacte Local ha estat decisiu en aquest acord perquè, entre tots, hem posat pel davant els programes i no les responsabilitats que ha d’ocupar cada representant polític”.
Infolleida