Els alcaldes exigeixen hidrants a masies i revisió de ZEPA contra incendis

10/07/2025

Els municipis afectats pel foc de la Segarra del 2024 presenten 21 propostes a la Generalitat per millorar la gestió forestal i prevenir futurs desastres

Els alcaldes de l'Urgell, la Segarra i la Noguera han presentat un paquet de 21 mesures a la Generalitat per millorar la gestió dels incendis forestals, després del devastador foc que va cremar prop de 6.000 hectàrees l'1 de juliol de 2024. Entre les propostes destaquen la instal·lació d'hidrants a les masies aïllades i la revisió dels espais naturals protegits (ZEPA i PEIN) per reduir l'impacte dels incendis al territori.

El macroincendi de Torrefeta i Florejacs, que va provocar la mort de dos veïns d'Agramunt atrapats per les flames a Coscó, ha impulsat aquesta iniciativa conjunta dels consistoris afectats. La reunió celebrada ahir a la Diputació va servir per presentar un document amb mesures classificades en tres àmbits: reparació de danys causats pel foc, millora dels protocols de prevenció i coordinació, i disseny d'un pla de futur per crear "un mosaic agroforestal que redueixi el risc d'incendis".

Entre les peticions més urgents, els edils reclamen un millor accés als recursos hídrics de la zona, especialment a les basses del Segarra-Garrigues. Proposen activar dipòsits en desús, mantenir-los plens durant l'estiu i distribuir hidrants estratègicament pel territori, connectats al canal amb capacitat d'activar sistemes de reg automàtics en cas d'emergència.

Participació activa del territori en la gestió

Un dels punts més reivindicats al document és la necessitat d'una major implicació del territori en totes les fases de la gestió forestal. Els alcaldes demanen facilitar les pastures i la gestió de marges i boscos, així com la creació de tallafocs mitjançant la promoció de cultius alternatius. El president del consell comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, ha reclamat específicament la recuperació de l'heliport de Tiurana per millorar la capacitat de resposta.

L'alcalde de Guissona, Jaume Ars, ha criticat la paradoxa que suposen les zones protegides: "Estem protegint durant anys unes aus deixant de regar espais que ara han quedat carbonitzats per les flames". Per la seva banda, l'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha subratllat que "és fonamental que atenguin les demandes dels alcaldes i dels habitants del territori en situacions d'alerta".

Fonts de la Generalitat han confirmat que les propostes ja s'estan estudiant i els representants municipals han anunciat que dilluns vinent presentaran personalment el document al president Salvador Illa. Paral·lelament, Ecologistes de Catalunya ha convocat avui una roda de premsa per informar sobre la denúncia presentada dimarts passat a Fiscalia contra la Generalitat per presumptes negligències en la gestió de l'incendi de l'1 de juliol de 2024.
Infolleida