Camarasa celebra un nou Ranxo dels Vaguistes

03/12/2022

La diada ha estat presidida per la consellera Tània Verge i ha inclòs una visita als espais més significatius de la construcció de la central

El diputat Jordi Verdú ha assistit aquest dissabte al Ranxo dels Vaguistes de Camarasa, que ha estat presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge.

Els actes s’han iniciat a l’Ajuntament de Camarasa, on la consellera ha estat rebuda per l’alcaldessa Elisabet Lizaso; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; l’alcaldessa de Ponts, Solés Carabasa; l’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, Montserrat Fornells; l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, i membres del consistori. Tània Verge ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, i des d’allí han iniciat una passejada pel municipi visitant els espais més significatius del centenari de la construcció de la central. El recorregut ha acabat al Casal Cultural, on s’han efectuat els parlaments que han donat pas a la degustació del ranxo, que ha repartit 400 racions.

En la seva intervenció, Jordi Verdú, que ha convidat a gaudir del ranxo, ha manifestat el compromís de la Diputació de Lleida per la defensa dels feminismes, en aquest cas històrics. Verdú ha destacat també la feina feta per l’àrea d’Igualtat de la Diputació que vetlla pels drets socials, laborals, culturals i feministes.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha destacat que “és un orgull de país commemorar aquestes dates històriques que ens han fet avançar en els drets laborals, que també són drets humans. Així, ha recordat que “seguim tenint una agenda de treball important per avançar en la transformació social i feminista, d’aquesta espurna que es va encendre a Camarasa i que es va traspassar després arreu del país, i d’on sorgeix la jornada de les vuit hores”. Referent a la jornada de vuit hores, Verge ha afirmat que “a les dones no ens ha quadrat aquesta jornada de vuit hores per treballar, vuit hores per descansar i vuit hores per dormir perquè deixa fora el treball de cures”. En aquest sentit, ha remarcat que des de la Generalitat de Catalunya es treballa amb el programa ‘Temps per cures’ que aposta per serveis de cangur, per ludoteques i espais de cures fora de l’horari escolar”.

L’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, ha explicat que aquesta festa va néixer al 2018, amb la celebració del centenari de la construcció de la central hidroelèctrica i de la presa de Camarasa. Lizaso ha explicat “els veïns de Camarasa i els del seu entorn havien de conèixer la importància que va tenir Camarasa i que tothom sentís aquest orgull com una reivindicació com a poble de les fites que es poden arribar a aconseguir quan anem units i quan lluitem pels nostres drets que, per desgràcia, encara cal”.

El Ranxo dels Vaguistes de Camarasa commemora la vaga de La Canadenca, iniciada pels treballadors de la presa de Camarasa al desembre del 1918 i que va ser el punt de partida de la consecució de drets laborals llargament reivindicats, com ara la jornada laboral de vuit hores, amb la qual cosa va esdevenir una fita d’importància capital per al moviment obrer. El nom de la festa fa referència a l’àpat que es preparava per alimentar els treballadors i les seves famílies durant els dies que va durar la vaga. La primera edició del Ranxo dels Vaguistes es va celebrar l’any 2018, coincidint amb el centenari de la vaga de La Canadenca.

Infolleida