Tret de sortida a les activitats per commemorar el Dia Internacional dels Museus

14/05/2023

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha iniciat aques dissabte el programa d’activitats gratuïtes i portes obertes organitzades per commemorar el Dia Internacional dels Museus (DIM), que se celebra el 18 de maig, i que s’estendrà al llarg de tota la setmana.

 

L’acció d’enguany està dedicada al tema "Museus, sostenibilitat i benestar". I és que els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i desenvolupament de les comunitats. Com a institucions de confiança i importants fils en el nostre teixit social, estan en una posició única per crear un efecte de cascada que fomenti el canvi positiu.

 

Les activitats previstes per aquest dissabte han començat al matí al Museu Hidroelèctric de Capdella, que ha ofert una visita a guiada a l’interior de dues cases prefabricades de fusta, que s’han pogut visitar per primera vegada. Aquesta activitat i la conferencia que oferirà el Museu el dissabte vinent, 20 de maig, s’emmarquen en una acció que té per objectiu posar en valor les rehabilitacions sostenibles. També al matí, el Museu de Solsona ha inaugurat l’exposició temporal “Contra el Barroc. Un món en extinció”, comissariada pels doctors en història de l’art Joan Bosch i Francesc Miralpeix i que pretén mostrar la vitalitat del món barroc, que va viure un dels moments més àlgids al bisbat de Solsona al llarg del segle XVIII.

 

La Nit dels Museus ha arrencat al Museu de Guissona amb l’activitat “Iesso & chill. Museu, sostenibilitat i benestar”, una proposta que ha combinat degustacions de proximitat, jocs familiars i música en directe. El Museu de la Conca Dellà ha ofert tres activitats simultànies: dues conferències paleontològiques a Dinosfera i Isona, i un taller al Centre d’Interpretació del Montsec de Meià (Vilanova de Meià), on els participants han pogut observar els fòssils del jaciment de La Pedrera sota la llum ultraviolada per tal d’apreciar alguns detalls amagats. Per la seva banda, el Musèu dera Val d’Aran ha ofert l’activitat “Més Enllà dels cinc sentits”, una visita multisensorial als diferents àmbits del museu amb el Més Enllà com a fil conductor, que ha inclòs una meditació guiada que ha endinsat els participants en un recorregut dinamitzat a través dels cinc sentits.

 

 

Al Museu de Lleida, la Cia. La Màxima, de la Fundació Ilersis i dirigida per Jaume Belló, ha ofert dos passis de la representació teatral “Els titelles del Sr. Gort”, vinculada a l’exposició temporal “Jaume Gort: art i ofici”, que se suma a les altres dues exposicions temporals que actualment acull el Museu, “Guillem Viladot i els Creadors de Ponent”, produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, i “Descobrint els dinosaures”, resultat d’un projecte realitzat per l’alumnat d’infantil del Col·legi Santa Ana. Les sales permanents del museu i aquestes tres exposicions s’han pogut visitar de manera gratuïta des de les 20 fins a les 24 h en les portes obertes que organitzen cada any els equipaments de Lleida per celebrar la Nit dels Museus. El Museu de la Noguera ha tancat les activitats d’aquesta nit tan especial pels museus amb una visita guiada a càrrec de Maria Bullfarines, la remeiera del segle XIV que ha aportat una visió diferent i en primera persona  de la vida a les ciutats medievals.

 

Les activitats proposades pels museus continuaran fins diumenge 21, amb un programa molt variat que inclou xerrades, conferències, espectacles, presentacions de restauracions i noves adquisicions, concerts, degustacions i vermuts, visites guiades i tallers familiars, entre altres.

 

Infolleida