“Tambors al Castell del Remei” una sardana dedicada a Castell del Remei

09/05/2024

En el marc de la 27a edició de l’Aplec de la Sardana del Castell del Remei -celebrat el passat 1r de maig- es va estrenar la sardana curta “Tambors al Castell del Remei” del compositor de Golmés Òscar Barqué Farrús, a iniciativa de la Coodinadora d’Aplecs de la Sardana de les Comarques de Lleida presidida per Joaquim Fabrés.

 

El patrimoni cultural de Castell del Remei ja compta amb la sardana “L’Aplec del Castell del Remei” del mestre Domènec Cardenyes Barios (1916-1977) que ara es veu enriquit per aquesta nova peça.

 

L’obra musical “Tambors al Castell del Remei” és una composició que se situa entre la sardana antiga i la sardana convencional o moderna. La diferència entre la seva progenitora està essencialment en el tipus formal, sense deixar de ser una sardana curta, ja que es balla com a tal.

 

Com moltes de les sardanes curtes està inspirada en melodies tradicionals o populars. En aquest cas, "Tambors al Castell del Remei" està inspirada en la melodia popular "Els tres tambors".

 

El tema musical desenvolupa variacions. Per tant, es pot dir que és una peça amb tema i variacions fent-la més variada melòdicament que la típica sardana curta per la qual cosa permet la llicència de doblar el seu tiratge, sent la sèrie de passos: dos curts, dos llargs, dos curts, dos llargs, contrapunt, un curt, un llarg i cop final (popularment anomenat "fora").

 

L’autor ha escollit aquesta cançó tradicional per la connotació de l’instrument musical de percussió amb el típic castell fortificat medieval. Val a dir que la casa-palau, que dóna nom a la finca, està construïda sobre una edificació medieval i va ser just davant de la façana principal del Castell -a la Plaça Major, que presideix- on es va estrenar la peça interpretada per la Cobla Tàrrega durant l’execució de la qual l’autor tocava el fiscorn.

Infolleida