Cultura
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran celebra el Dia Internacional dels Museus amb portes obertes i activitats gratuïtes
● Un any més, la XMTLA s’afegeix a la celebració del Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que se celebra anualment el 18 de maig
.- La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLA) prepara una nova edició del Dia Internacional dels Museus, que se celebra anualment el 18 de maig, amb activitats gratuïtes que tindran lloc durant tot el cap de setmana.
El lema d’enguany, “El futur dels museus en comunitats en canvi constant”, posa el focus en els museus com a centres amb un paper transformador en un món sotmès a profunds canvis socials, tecnològics i mediambientals. Alguns museus han organitzat activitats que pretenen, precisament, mostrar com la recerca aporta nous coneixements i noves mirades sobre les seves col·leccions. Així, el Museu de la Conca Dellà ofereix tres conferències a Isona, Dinosfera (Coll de Nargó) i el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià (Vilanova de Meià) per explicar com la recerca i les excavacions arqueològiques aporten noves mirades sobre jaciments com Aeso (antiga Isona romana) o la Pedrera de Meià. Per la seva banda, el Museu Hidroelèctric de Capdella organitza un taller sobre digitalització del patrimoni aplicada a l’Hospital de Cartró; el Musèu dera Val d’Aran, una xerrada sobre fotografia amateur del segle XIX que inclourà una demostració de química fotogràfica, i el Museu de Cervera, una xerrada-vermut sobre Agustí Duran i Sanpere, en col·laboració amb Òmnium Segarra-Urgell.
Les exposicions temporals tindran un gran protagonisme durant el Dia Internacional dels Museus. A banda de les que ja es poden visitar (per exemple, “Origen” al Museu de Lleida, “Lluís Trepat. L’avantguarda insubornable” al Museu Tàrrega Urgell o “L’orant i Miró. Esperit mural” al Museu de Solsona), alguns museus aprofiten la gran festa dels museus per inaugurar noves mostres, com la instal·lació “Tamis/Tamiz” al Museu de la Noguera, de Patricia Dauder, que situa en un mateix espai objectes i fragments de l’època andalusí i l’obra contemporània de l’artista; o “On la llum fa camí” a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs, del fotògraf Marçal Ruiz i Giralt, que vol compartir moments únics de muntanyes, valls, rius i pobles capturats a la Val d’Aran i Pirineus Occidentals.
Entre les activitats organitzades pels museus també destaquen les visites guiades, algunes teatralitzades, com la visita al Museu Hidroelèctric de Capdella de la mà d’Albert Keller, director d’obres de les centrals de Capdella i Molinos, i d’altres ben singulars com “Els racons amagats de la Catedral”, organitzada pel Museu Catedral de la Seu d’Urgell. El Museu de Solsona ofereix visites guiades a l’exposició “L’orant i Miró. Esperit mural” a càrrec de Marta Ricart, curadora del projecte, així com un recorregut pel museu on descobrir objectes amb diverses històries. Finalment, el Musèu dera Val d’Aran col·laborarà amb els membres de l’Associació de Discapacitats d’Aran, que faran un guiatge per la prehistòria amb un escenari i material didàctic creat al seu centre.
A més de la variada proposta d’activitats gratuïtes que ofereixen els museus de la XMTLA, el diumenge 18 de maig serà una jornada de portes obertes a tots els museus, que alguns estendran al dissabte i altres dies de la setmana.
Tota la programació dels museus prevista per aquests dies es pot consultar al web de la XMTLA.
NIT DELS MUSEUS
Alguns museus han preparat una programació especial per la Nit dels Museus, que se celebra el dissabte 17 de maig. El Museu de la Noguera proposa la visita guiada “El museu entre costures. Vestits que expliquen històries”, que posarà en valor alguns dels vestits conservats a les reserves del museu, i el Museu de Cervera, una “Nit de visites narrades a la Casa Museu amb un xic d’esgarrifança...”, a càrrec de Patricia Mcgill. A la ciutat de Lleida, on diversos equipaments culturals se sumen a la celebració de la Nit dels Museus, el MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida inaugurarà la instal·lació Psychoflage de Mónica Rikić i la mostra d’art generatiu Bancals i Arrels d’Anna Carreras; i el Museu de Lleida oferirà dues visites guiades a l’exposició “Origen” i una sessió musical a càrrec de Ponent Roots.
La música també serà protagonista de les propostes de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que proposa “Un viatge musical a través del Pirineu”, a càrrec del duo francès Bourry-Rouch; del Museu de Guissona amb la Festa de les famílies, que ja des de les 17 h de la tarda oferirà tallers, degustacions i actuacions musicals; i del Musèu dera Val d’Aran, que amb la proposta “Un piano al Musèu. Un viatge a 4 compassos per 4 obres confinades”, del pianista i compositor Guillem S. Benet, combinarà peces musicals i una selecció d’obres relacionades amb els viatges, que habitualment es custodien a la reserva del museu.
ACCIÓ COL·LECTIVA DELS MUSEUS DE LA XARXA
Els museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran es reivindiquen com a espais canviants en constant evolució, que s’adapten a nous discursos relacionats amb el moment actual. Els objectes dels seus fons, ja de per si, són objectes que han deixat de tenir la seva funció original per passar a ser objectes que parlen del nostre passat. La recerca constant, però, fa que el coneixement sobre ells evolucioni constantment i ens proporcioni nous relats que ens ajuden a entendre les nostres comunitats i a treballar per al seu desenvolupament.
En aquest context els museus de la XMTLLA portaran a terme una acció conjunta a les xarxes socials on presentaran un seguit d’objectes que exemplifiquen exactament això, el canvi constant de les nostres societats i com els museus creen discursos que contribueixen en la construcció del futur. Estufes fetes amb material reciclat que ens parlen de la creativitat i del dia a dia dels obrers de les fàbriques de la Vall Fosca, planxes que ens parlen del funcionament de l’entorn domèstic en una llar burgesa, una protomoneda romana reutilitzada que fins fa dos dies s’interpretava com a penjoll obviant el seu ús original, un flascó de perfums àrab que es convertí en un reliquiari cristià,.... objectes que més enllà d’ells mateixos ens expliquen històries de qui els va utilitzar i les societats on van viure.