Homenatge al medievalista Paul Freedman

24/04/2024

En el marc de la presentació de la seu últim treball centrat en el segle XVIII català i els monjos il·lustrats del Monestir de les Avellanes

El dissabte 27 d’abril a les 18:30h el Monestir de les Avellanes acollirà l’acte d’homenatge al professor Paul Freedman de la Yale University de Nova York.

El Dr. Paul Freedman acaba de publicar el seu últim estudi titulat ‘L’esplendor i l’opulència del passat: l’estudi de l’edat mitjana en la Catalunya de la Il·lustració’ (The Splendor and Opulence of the Past: Studying the Middle Ages in Enlightenment Catalonia) Amb aquest treball recull les investigacions de l’última dècada centrades amb els monjos de l’Escola Història de les Avellanes (s. XVIII), i molt especialment amb l’abat i historiador Jaume Caresmar (1717-1791). Entre altres arguments, Freedman proposa que els erudits de les Avellanes posarien les bases ideològiques de la renaixença catalana del segle XIX.

 

Paul Freedman és un dels últims hispanistes d’origen americà especialitzat en història medieval catalana. Freedman va iniciar els seus estudis als anys 70 (segle XX) a Vic investigant la pagesia a la Catalunya medieval. En els últims anys s’ha especialitzat en com la historiografia a interpretat i idealitzat l’Edat Mitjana al llarg dels segles. És membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona.

 

L’acte comptarà amb la participació del professor Flocel Sabaté (UdL) i de l’homenatjat, el professor Paul Freedman. Anirà seguit del concert de piano a càrrec de Marta Mesalles i finalitzarà amb una degustació del Vi “Caresmar” del Monestir de les Avellanes (DO Costers del Segre)

 

L’homenatge a Paule Freedman és obert a tothom. L’organitza el Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la Universitat de Lleida i l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes. Comptarà amb el suport i presència de diferents historiadors i medievalistes catalans, així com de diferents institucions de la comarca de La Noguera. 
Infolleida