El Parc Astronòmic del Montsec obre la nova temporada el 16 de febrer

15/02/2024

L’Astronòmic comença la temporada amb més novetats i millores com ara la segona fase de la renovació del Ull del Montsec, que proposa experiències 3D amb el sistema Fulldome-360, molta interactivitat i observació solar

El Parc Astronòmic del Montsec inaugurarà la seva quinzena temporada aquest divendres 16 de febrer. Aquest any, l'equipament situat al municipi d'Àger, a la comarca de la Noguera, presenta diverses novetats, amb millores tant al planetari com a les instal·lacions, amb l'objectiu de fer arribar la ciència a la ciutadania i compartir el cel Startlight de la Serra del Montsec.

Durant la presentació, el president d’FGC, Toni Segarra i Barreto, ha manifestat que “l’oferta global d’FGC Turisme passa per diferents territoris de muntanya i d’interior, engloba diferents tipologies de negoci, des dels espais de muntanya i els trens turístics que ens traslladen als punts més emblemàtics del país, fins a una infraestructura singular com és el Parc Astronòmic del Montsec. En aquests anys hem consolidat una molt bona gestió a l’Astronòmic que ens lliga encara més amb l’entorn i a les seves zones d’influència, generant oportunitats, llocs de treball i ajudant a la divulgació científica. I ho fem els 365 dies de l’any amb una oferta adaptada a tots els públics i en diferents escenaris, creixent any rere any en el nombre de visitants i batent rècords d’assistència”.

La delegada territorial del Govern a Lleida, Montse Bergés i Saura, ha presidit l’acte tot destacant que “el Govern, atenent a una de les seves prioritats com és la de fer front als reptes i necessitats de l’espai rural per garantir-ne les condicions de vida, aposta per la millora i renovació d’equipaments i de continguts del PAM, perquè és el dinamitzador principal d’una nova economia turística a l’àrea d’influència del Montsec que endreça el territori i que contribueix a generar-hi oportunitats i a revertir-ne el despoblament”. Bergés ha assenyalat que “Lleida és patrimoni natural per excel·lència i el cel del Montsec n’és un exemple. Tenim el cel més estrellat de Catalunya al Montsec i el millor equipament per a observar-lo, el PAM, que encapçala un model turístic sostenible ambientalment i socialment, perdurable, autèntic i fidel al territori, que cal seguir potenciant”.

Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, destaca, "després de 15 anys, seguim compromesos a oferir sempre novetats emocionants per a tots els públics, i aquest any no és una excepció.Entre elles destaca la segona fase de la renovació del planetari, que ens permetrà oferir experiències diürnes i nocturnes en 3D full dome - 360, úniques al món. Aquesta avanç marca un pas gegantí en la capacitat d'immersió i interacció dels visitants, facilitant una comprensió més profunda de l'univers i fomentant la participació activa de l'audiència en les sessions".

Aquesta temporada, les millores al planetari i les instal·lacions inclouen la segona fase de la renovació del planetari "L'Ull del Montsec". La primera fase de la remodelació del planetari va ser presentada la temporada passada, es van realitzar millores al pati de butaques, augmentant-ne la capacitat i fent-lo accessible per a persones amb mobilitat reduïda.A més, es va realitzar una renovació completa del sistema de projecció.

Marc Piqué. LleidaTV