El Consell Comarcal de la Noguera homenatja Josep Vallverdú amb una mostra i lectures del projecte “Catalunya Visió”

04/11/2023

L’acte s’ha centrat en la visió de Vallverdú de la Noguera

Amb motiu del centenari de Josep Vallverdú, el Consell Comarcal de la Noguera ha volgut sumar-se a l’Any Vallverdú redescobrint el projecte “Catalunya visió” i centrar-lo en la comarca de la Noguera.

 

Catalunya Visió  és un projecte de l’editorial Tàber, una col·lecció dirigida per Oriol Vergés que volia un fórmula nova de presentar gràficament la gràcia i el drama de la terra i dels homes encarregat al fotògraf Ton Sirera i a l’escriptor Josep Vallverdú.

 

En paraules de Vallverdú, “amb un text sensible per a unes fotografies vives, uns llibres de fotografies que parlen i uns comentaris que pinten, Catalunya visió no és un reportatge de comarca per comarca. No són itineraris. No són uns llibres de divulgació, es tracta d’un a VISIÓ de Catalunya”.

 

Després de la signatura del llibre d’honor de l’entitat, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, ha explicat als assistents el projecte i la importància per a les comarques rurals de disposar de textos que les dibuixin i fotografies que en parlin. Tot seguit han començat les lectures dels textos sobre Vallverdú i del mateix autor.

 

Ha començat Albert Turull, director dels ST de Cultura de Lleida amb la lectura Lectura d’una carta de Guillem Viladot a Antoni Bover, president de l’Ateneu Balaguerí, amb motiu d’un homenatge a Pompeu Fabra als anys seixanta i que ja presenta Josep Vallverdú com la millor opció per fer- hi a conferència.

 

Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI i alcaldessa d’Os de Balaguer, ha llegit una Semblança de Josep Vallverdú, i han clos les lectures Lídia Ber, alcaldessa de les Avellanes i Santa Linya,  i Maricel Segú, alcaldessa de Foradada, totes dues vicepresidentes del Consell Comarcal, amb la lectura a dos veus de l’entrada de Josep Vallverdú a la comarca de la Noguera de “Catalunya Visió”.

 

Per acabar, Josep Vallverdú ha volgut recordar l’experiència i les vivències que li van aportar la confecció de “Catalunya Visió” amb el fotògraf Ton Cirera, amb qui van recórrer la Catalunya rural, comarca per comarca.

 

L’acte s’ha acompanyat d’un mostra de tots els volums del projecte i d’una presentació de fotografies del volum de la Noguera, dels fons Ton Sirera de l’IEI.

Infolleida