El compositor David Pradas i l’instructor de ‘mindfulness’ Oscar Carrera presenten el documental ‘Els cingles de Bertí’, que consta de dotze postals audiovisuals musicades

20/09/2023

L’obra, que s’estrenarà el 23 de setembre a Penelles, pretén posar en valor el pas del temps i els moments extraordinaris que ens ofereix la naturalesa amb una banda sonora creada per a l’ocasió

El pianista i compositor de Castellserà David Pradas i l’instructor de mindfulness d’Ivars d’Urgell Oscar Carrera presenten un documental sota el títol Els cingles de Bertí compost per 12 postals musicals fruit d’una correspondència entre ambdós durant la pandèmia. Carrera, resident a la comarca del Moianès, enviava al seu amic unes imatges enregistrades en vídeo als cingles de Bertí, un conjunt de cingleres i relleus que formen part de la Serralada Prelitoral i separen l’altiplà del Moianès de la depressió del Vallès i que reben el nom de la parròquia de Sant Pere de Bertí, situada a la part central. Per la seva banda, Pradas li retornava els mateixos vídeos amb una banda sonora que expressés al màxim la comunió entre la imatge reflectida en el time lapse (filmació a intervals) i la música creada per a l’ocasió.

Així doncs, de la creació d’espais de silenci per part d’un instructor de mindfulness que enregistrava diferents moments del dia i de la nit en silenci on es podien contemplar diferents espectacles naturals i de la creació musical d’un pianista i compositor especialitzat en composició musical per a audiovisuals i videojocs que li retornava les postals amb música creada especialment per al paisatge concret en sorgeix un documental que s’estrenarà el dissabte 23 de setembre al Cinema Kursaal de Penelles en dues sessions, una a les 18.00 hores i l’altra a les 19.00, abans d’iniciar una petita gira per les sales del Circuit Urgellenc.

D’aquesta manera, al llarg del documental Els cingles de Bertí podem veure des de la sortida de la posta de sol, els núvols en moviment sota els peus, les entranyes del bosc i el vol dels ocells fins a una nit de lluna plena, entre altres, alhora que podem escoltar la banda sonora d’aquests paisatges. “A més de les espectaculars imatges i la descoberta de l’indret, aquest audiovisual conforma una creació artística basada en l’aspecte musical que inspiren les imatges”, explica el música David Pradas, segons el qual “es tracta de subratllar el que l’espectador veu d’una forma suggerent, amb matisos i adjectius precisos a la manera de Pla, però només utilitzant la música”.

En total són 12 postals musicals que porten per títol “L’Alba”, “El somni de Magritte”, “L’home Ocell”, “El somni de Magritte II. “El pas del temps”, “Recorda’m el PIN”, “A peu”, “El somni de Magritte III”, “Valquíries”, “Anima Mundi”, “La Masia” i “Ha estat un bon dia”.



Sobre David Pradas

David Pradas (1974, Castellserà) és enginyer i músic, formació que va seguir paral·lelament i que va culminar a Manresa on, mentre acabava enginyeria a la Universitat Politècnica, estudiava harmonia, composició i orquestració amb Manel Camp i Llibert Fortuny, entre altres professors. Prèviament havia rebut formació clàssica al Conservatori del Liceu i al de Cervera. D'aquella època són els seus dos primers discs: L'altra part (1999) i Zodíac (2000) per a piano sol. Durant la dècada següent continuaria la formació de musicologia a la Universidad de la Rioja i de producció musical a l'escola Microfusa de Barcelona.

El 2014 estrena el que seria la seva producció més ambiciosa: Insectum, una suite de nou peces per a piano, dansa contemporània i videoprojeccions interactives. Davant d’una pantalla de 8x4 metres, dues ballarines dansen en sincronia amb la música en directe del piano i amb la projecció d'unes imatges d'una plasticitat sorprenent que ens endinsen en una experiència sensorial única. L'espectacle s'ha representat arreu de Catalunya i el 2016 es va estrenar amb molt d'èxit a Madrid.

El setembre de 2017 veu la llum el que serà el seu setè treball: Umbilical, Música&Vida, 12 peces per a piano, sextet de corda i cinc veus femenines. En aquest disc recupera la sonoritat més electroacústica per descriure el procés de l'embaràs, un vincle vital mare-fill que els embolcalla per sempre en un fil infinit de tendresa. En aquest cas, per a la posada en escena de l'espectacle l'autor es val d'un piano virtual de cinc metres de llarg on, a la tapa, es projecten imatges evocadores que porten l'espectador a endinsar-se en un ambient oníric, irreal… molt especial.

També ha musicat poemes de Maria Mercè Marçal a L’arbre de l’alliberament, el seu vuitè àlbum, i actualment està treballant en un projecte titulat Regne Tetut en què musicarà deu poemes del poeta d’Agramunt Guillem Viladot.


Sobre Òscar Carrera

Òscar Carrera (1973, Ivars d’Urgell) és instructor de mindfulness a viureplenament.cat després de formar-se a l’Institut EsMindfulness i a la Universitat de Brown (Nirakara). Ha cursat els programes MBCT, MBTB i CCT, també basats en mindfulness, està format en neurociència de la meditació i ha acompanyat la seva formació com a instructor de mindfulness i meditació amb retirs de diferents tradicions a Europa i Àsia.

És també enginyer informàtic per la UPC i director general per IESE i ha dedicat gran part de la seva vida laboral a l’enginyeria, la innovació i a la direcció general en el món de l’empresa. Té una dilatada experiència com a formador i gestor d’equips i persones.

Actualment imparteix cursos MBSR de 8 setmanes per a la reducció de l’estrès, retirs de meditació en silenci, programes de profundització en meditació i mindfulness, tallers i programes adhoc per a empreses i entitats, meditacions online i cursos de meditació basats en neurociència i mindfulness.
Infolleida