Bernat Solé inaugura la reforma del Casal Joan Baptista Xuriguera de Menàrguens

29/04/2022

L’actuació ha consistit en l’adequació de l’edifici a la normativa actual en relació a la climatització, la ventilació, l’aïllament tèrmic i acústic i les mesures de prevenció d’incendis

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha inaugurat avui les obres de reforma del Casal Joan Baptista Xuriguera de Menàrguens.

 

L’actuació ha consistit en l’adequació de l’edifici a la normativa actual en relació a la climatització, la ventilació, l’aïllament tèrmic i acústic i les mesures de prevenció d’incendis. El pressupost de les obres ha fregat els 255.000 euros, dels quals 183.440 (un 70%) han estat subvencionats per la Generalitat mitjançant el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) (123.946 a través de la línia de subvencions per a inversions i 59.494 per la via de la línia de subvencions per acció territorial a municipis petits). La Diputació i el municipi n’han aportat la resta.

 

En el transcurs de la inauguració, Bernat Solé ha destacat la importància d’una obra com l’adaptació d’un equipament com el Casal Joan Baptista Xuriguera a les necessitats dels veïns i veïnes, perquè “és el lloc que acull bona part d’actes i festes del poble i que contribueix al manteniment i dinamotzació de les relacions de ciutadania”. El delegat ha assenyalat que les polítiques territorials s'han de construir "escoltant les necessitats de les persones que viuen al territori" i ha destacat la “funció imprescindible” del PUOSC en aquest sentit, tot posant com a exemple l’adequació del casal de Menàrguens. “L’equilibri territorial –ha dit- ve determinat per tenir igualtat de condicions en serveis, tecnologies, transports o telecomunicacions en qualsevol entorn, urbà o rural, i, si no garantim aquestes condicions, serà difícil revertir el despoblament que amenaça el món rural”.

 

La sala du el nom de l’escriptor, traductor i filòleg català Joan Baptista Xuriguera (1908-1987), nascut a Menàrguens, que va ser autor de nombroses novel·les, obres de teatre, poesia i assaig sobre llengua. El seu llibre ‘Els verbs catalans conjugats’ ha superat les quaranta reimpressions,

 

A la inauguració hi ha assistit l’alcaldessa de Menàrguens, Anna Maria Calvís, i els regidors i regidores del consistori, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i la directors dels Serveis territorials de Presidència, Eugènia Puig-gros.

Infolleida