Agricultura i Ramaderia
Més del 80% dels residus que abasteixeran la planta de biogàs Cobirgy a La Sentiú de Sió procediran de granges situades a un radi de 15 km
La planta, que generarà 40 llocs de treball directes, ja compta amb el suport de més de 300 ramaders adherits al projecte, i estarà equipada amb els últims sistemes de desodorització, tant durant el transport de fems com a la pròpia planta, que evitaran l’emissió d’olors. Els estudis d’enginyeria realitzats xifren en un 1% l’increment del trànsit pesant a la zona.
La planta de biogàs Cobirgy, promoguda per Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) i la companyia desenvolupadora local Connect Bioenergy, a La Sentiú de Sió (Lleida), ja compta amb més de 300 ramaders de les comarques de La Noguera, Pla d’Urgell i Urgell que han signat la seva adhesió al projecte, garantint fins a 480.000 tones de fems anuals que es convertiran en biometà, millorant així la gestió sostenible dels residus ramaders i reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Més del 80% de les granges que subministraran aquests residus agrícoles es troben situades en un radi de 15 quilòmetres de la futura planta de biogàs, que serà una solució al problema de la gestió sostenible dels residus per als ramaders de la zona.
La proximitat de les granges limitarà també el trànsit de vehicles pesants, que els estudis d’enginyeria realitzats estimen que s’incrementarà en un 1% amb l’inici de les operacions.
A més, i per garantir que en cap moment s’emeten olors durant el procés i evitar qualsevol tipus de desprendiment de material, el projecte també s’encarregarà del transport dels residus ramaders des de les granges fins a la planta. Per a això, s’utilitzaran vehicles cisterna i estancs, així com sistemes de descàrrega a la planta, completament tancats.
El disseny de la planta contempla també un circuit tancat i un sistema complet de desodorització amb una tecnologia suficientment provada i els millors sistemes del mercat en tractament de l’aire, que garanteixen que no s’emetran olors a l’exterior.
Més de 300 ramaders gestionaran els seus residus de manera sostenible en aquesta planta
La planta, que generarà 40 llocs de treball directes a la zona, tindrà capacitat per gestionar més de mig milió de tones de fems ramaders a l’any, i ha estat designada com a projecte d’importància estratègica pel govern català. Serà part de la solució al repte regional que suposa l’excés de nitrats en sòl i aigua provocat per la concentració de la producció agrícola, així com dels residus de la producció ramadera i industrial.
Amb una capacitat de producció anual estimada de 200 GWh a l’any, l’equivalent al consum de 23.000 habitatges, la planta contribuirà de manera significativa a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, i s’estima que estalviarà unes 68.000 tones d’emissions de CO₂ a l’any.
Es tracta d’un projecte d’economia circular, ja que els materials orgànics es recircularan com a nutrients (fertilitzant) per a la producció agrícola i produiran CO₂ biogènic per a ús industrial o per a projectes Power-to-X. A més, es posiciona com a part de la solució al problema de contaminació dels aqüífers de la zona, ja que redueix els purins causants de la contaminació.
Sobre Copenhagen Infrastructure Partners (CIP)
Fundada el 2012, CIP és avui la major gestora de fons del món dedicada exclusivament a inversions en energies renovables i líder mundial en energia eòlica marina. Els fons gestionats per CIP se centren en inversions en energia eòlica marina i terrestre, energia solar fotovoltaica, biomassa i energia a partir de residus, transmissió i distribució