Matinal de divulgació del Cinturó Defensiu de Foradada

15/05/2024

Entre la primavera i la tardor de 1938, l’Exèrcit Popular de la República, en el marc de la Guerra Civil,  va construir un cinturó defensiu al voltant del nus de comunicacions d’Artesa de Segre.

Aquesta línia defensiva que passa, de nord a sud-est pel terme i nucli de Foradada està constituït per trinxeres, nius de metralladora, refugis antiaeris, observatoris, pous de tirador i de metralladora; des de Montmagastre, passant per Foradada, fins a Tudela de Segre, esdevenint unes magnífiques fortificacions defensives i un importantíssim patrimoni bèl·lic.

Aquest any s’ha creat en el Mirador del Collet de Sant Pere de Foradada l’ESPAI DEL CINTURÓ FORADADA - ARTESA DE SEGRE amb el suport de la Diputació de Lleida com a espai interpretatiu a l’aire lliure d’aquesta línia de fortificació republicana.

En aquest espai es fa un repàs històric, patrimonial i funcional d’aquesta important i desconeguda línia defensiva en la que l’Ajuntament de Foradada, amb el recolzament de diferents institucions dels país, està treballant des de fa anys.

Programa:

  • Obertura de les II Jornades de Memòria de Foradada a càrrec de Maricel Segú, Alcaldessa de Foradada
  • Recreació històrica d’una unitat de fortificació de l’Exèrcit Popular amb un camió militar de l’època, soldat i eines, a càrrec de l’Associació de recreació Ejército del Ebro.

Tot el matí.

  • Visites guiades a l’ESPAI DEL CINTURÓ FORADADA - ARTESA DE SEGRE, a la trinxera refugi i al búnquer de la Roca Foradada a càrrec de l’historiador Xavier Reñé.

Horari: 11h, 12h i 13h.

  • Actuació musical: CANÇONS DE TRINXERA a càrrec de Ramon Redorta.

Durant el matí (horari a concretar)

  • Exposició fotografia del patrimoni del Cinturó Defensiu de Foradada - Artesa de Segre. 20 plafons de 70x100cm.

Tot el matí.

Infolleida