La primera planta de biometà amb stripping d'amoni, a la Noguera 

14/09/2023

Aquest dijous s’ha inaugurat, a Vallfogona de Balaguer, la primera planta de biometà amb stripping d’amoni d’Espanya. La instal·lació, construïda la granja la Carbona per l’empresa Cycle0, permetrà reduir la contaminació per nitrats, minimitzar els costos de transport de la gestió de purins, augmentar els ingressos i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Cycle0 preveu construir un total de 20 plantes a Espanya, un fet que representa un inversió de 50 milions d’euros que produiran 240 GWh de biometà a l’any

L’empresa Cycle0 ha posat en marxa, a Vallfogona de Balaguer, la primera planta de biometà a Espanya amb stripping d'amoni. Aquesta tecnologia permet l’obtenció d’un nitrat a partir de la fracció líquida dels purins, que alhora redueix l’ús de fertilitzants necessari per a les explotacions, ja que s'aconsegueix un fertilitzant orgànic. 

 

Així, la nova planta ajudarà a la granja la Carbona a reduir la contaminació per nitrats, minimitzar els costos de transport en la gestió dels purins i reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. A més a més, l’explotació també produirà biometà per generar gas a partir de residus agroramaders. 


Per aquesta instal·lació, tots els residus ramaders que es requeriran sortiran de la mateixa explotació de vaques, que actualment compta amb un miler de caps de bestiar.

Ariadna Sanchez Ber