Els productors de cereals de secà de Lleida rebran 5,7 milions d’euros en ajuts extraordinaris per la sequera

02/05/2024

Els productors de cereals de secà de Lleida afectats la campanya passada per la sequera rebran 5,7 milions d’euros en ajuts extraordinaris compromesos pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per compensar les pèrdues ocasionades per la sequera.

 

Així ho ha explicat avui el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, en la visita que ha fet a un camp de blat situat al terme municipal del Palau d’Anglesola que l’any passat no va poder regar com a conseqüència de la manca de pluges i del tancament del reg al Canal d’Urgell a finals del mes d’abril.

 

Acompanyat de Josep Maria Serrano i Lorena Jurado, propietaris del camp visitat, el subdelegat ha conegut les expectatives i previsions dels pagesos de la zona que, segons han explicat, “confien en una millor temporada que la de l’any passat on, degut a la sequera, es va prioritzar el reg als arbres fruiters en detriment dels cultius de cereals”.

 

Aquests ajuts extraordinaris van ser aprovats pel Govern d’Espanya mitjançant el Real Decret-llei 4/2023, d’11 de maig, de mesures urgents en matèria agrària per donar resposta a les preocupacions dels agricultors per la sequera i la conseqüent pèrdua d’ingressos. Els 5,7 milions d’euros que rebran els productors de cereals de secà de Lleida formen part d’una partida de 251,9 M€ finançats a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat i en el conjunt del país han beneficiat a gairebé 131.490 titulars d’explotacions agrícoles productores de cereals de secà, arròs i tomata d’indústria.

 

Aquests ajuts beneficien als titulars de les explotacions agrícoles de cultiu de cereals de secà que són elegibles per a la percepció dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) a la campanya 2023. El Decret-llei que regula els ajuts estableix  un màxim de 300 hectàrees subvencionables per a cada beneficiari.

 

En el decurs de la visita, el subdelegat ha conegut també, juntament amb el president de la Cooperativa Agrària de Sant Roc del Palau d’Anglesola, Antonio Guàrdia, el punt

de confluència entre el Canal Principal i el Canal Auxiliar de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell.

Infolleida