ACTUALITAT
Neix la Xarxa d’Espais Test Agraris de Catalunya (XETAC) amb la voluntat de treballar per la continuïtat de la pagesia
La nova associació és la primera xarxa regional de l'estat espanyol i la seva finalitat és coordinar, donar suport i representar als espais test agraris existents al territori català
La nova Xarxa d’Espais Test Agraris de Catalunya (XETAC) s’ha presentat aquest matí a Passanant i Belltall (Conca de Barberà) en un acte que ha comptat amb la presència de l’Hble. Sr. Òscar Ordeig i Molist, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, així com de representants d’entitats impulsores i administracions locals. La jornada, organitzada per l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), ha tingut lloc al Centre d’Interpretació de l’All de Belltall i ha inclòs una visita a l’espai test agrari de Passanant i Belltall, un dels 12 dispositius de suport a l’emprenedoria agrària que des del 2018, ARCA treballa per implementar i posar en funcionament al territori català, inspirats en els models pioners de França i Canadà.
La XETAC es configura com la primera xarxa regional d’espais test agraris de l’estat espanyol. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que neix amb la voluntat d’esdevenir una xarxa de suport i representació dels espais test agraris catalans per teixir vincles, crear sinergies i enfortir la seva presència a Catalunya, en col·laboració amb la Red de Espacios Test Agrarios (RETA) i altres iniciatives. L’objectiu és facilitar l’emprenedoria agroalimentària, la incorporació de nous agents al sector i el relleu agrari, per tal de garantir la viabilitat i la continuïtat de la pagesia. Els espais test agraris són dispositius d’innovació social on persones emprenedores poden desenvolupar un projecte agrari durant un període determinat -d’1 a 3 anys-, amb accés a infraestructura, acompanyament tècnic, formació i cobertura legal.
“La nova xarxa és un pas important per la continuïtat de la pagesia a Catalunya. Els espais test agraris són eines que contribueixen a la necessitat de crear nous models per a la incorporació de joves i pel relleu agrari, que estan connectats a la realitat del sector, a les entitats que ja treballen als territoris i a les seves comunitats locals”, afirma Raquel Serrat, presidenta de la Xarxa d’Espais Test Agraris de Catalunya.
Els espais test agraris ofereixen accés temporal a una explotació agrària, eines, assessorament i formació, i permeten testar una activitat en condicions reals, però amb un risc econòmic molt reduït i amb un suport continu. En aquest procés, ARCA i una xarxa d’entitats involucrades en el territori tenen la funció d’assessorar, acompanyar i recolzar aquests dispositius territorials, així com d’ajudar en el procés metodològic de creació dels espais test en la cerca de finançament, i en la configuració de l’estructura de governança, entre d’altres. Un cop finalitzat el procés de prova (test d’activitat), es preveu que si la persona emprenedora decideix tirar endavant definitivament el seu projecte empresarial, pugui fer la incorporació i establir-se en una altra finca, rebent l’acompanyament oportú.
“Des del Govern i des del conjunt del país, hem de donar eines perquè els joves vegin l’activitat agroalimentària com una oportunitat. A l’espai test agrari de Belltall tenim un exemple de com a través de diferents eines útils i arrelades al territori podem facilitar la incorporació de joves a l’activitat agrària”, declara l’Hble. Sr. Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Els espais test agraris, una eina per reforçar el sector
Actualment, Catalunya disposa de 6 espais test agraris en funcionament i 6 més en fase de creació o preparació repartits per tot el territori i amb orientacions productives diverses: ramaderia extensiva (cabrum de carn i cabrum de llet) i horta, inclosos cultius tradicionals, com l’all de Belltall. Cada espai test genera un impacte social rellevant, sent gestionat per un grup d’entitats del territori —com ajuntaments, Grups d’Acció Local (GAL), cooperatives agràries, o altres entitats relacionades amb el sector agroalimentari— que faciliten suport tècnic, jurídic i formatiu a les persones emprenedores (conegudes com a testers). Aquests testers solen tenir un perfil comú: són joves sense tradició agrària familiar, amb formació específica i una clara voluntat d’emprendre en el sector, però es troben amb dificultats per accedir a terres i afrontar les inversions inicials. A més, poden experimentar les problemàtiques del món rural com són: l’accés a l’habitatge i als serveis bàsics i de formació, la mobilitat i l’arrelament.
Segons dades de l’Observatori agroalimentari, rural i ambiental del Departament d’Agricultura, l’evolució de joves que s’incorporen al sector primari ha patit una greu davallada durant els últims 10 anys. Des del 2015, la sol·licitud de persones que volen incorporar-se al sector primari ha disminuït un 70%, passant de més de 800 l’any 2015, a prop de 240, el 2025. Els espais test agraris es postulen com una eina per revertir aquesta tendència, entre altres iniciatives que contempla el pla d’acció 2023-2027 de l’Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya, impulsada pel Departament d’Agricultura. En aquest sentit, es pretén contribuir a la capacitat de resiliència i vitalitat del món rural, reforçant els sistemes agroalimentaris locals i els processos d’arrelament territorial, tot donant resposta al repte 4 “Sistema agroalimentari: avançar cap a la Sobirania Alimentària” de l’Agenda Rural de Catalunya.
“Impulsar els espais test agraris és sinònim de promoure processos d’articulació territorial. Aquests dispositius esdevenen un pretext perquè actors públics, privats i comunitaris treballin conjuntament amb l’objectiu de posar en marxa, sostenir i gestionar un projecte comú”, destaca Marta Pons, tècnica d’espais test agraris d’ARCA.
L’acte d’avui també ha servit per visitar l’espai test agrari de Belltall, en funcionament des del desembre de 2023, on es promou la recuperació d’una varietat autòctona d’all, així com altres cultius de secà en una finca de dues hectàrees. Aquest dispositiu exemplifica com els espais test poden contribuir no només al relleu agrari, sinó també a enriquir un mosaic agrari essencial per a la prevenció d’incendis; a preservar de la biodiversitat cultivada; a promoure pràctiques agràries d’adaptació al canvi climàtic; i, a crear un model de producció basat en petites empreses que promou l’especialització i la diversificació d’activitats del sector.
Aquest espai ha permès que l’emprenedor Sven Rock desenvolupi l’activitat agrària a Belltall, disposant de terres, accés a un banc de maquinària compartida i equipament, i comptant amb l’assessorament tècnic i jurídic necessari per fer créixer el seu projecte amb autonomia i seguretat, sense haver d’assumir una inversió inicial significativa.
França com a referent
Catalunya s’inspira en el model francès, que és pioner i, des de l’any 2012, comptabilitza 1500 incorporacions d’emprenedors en empreses agràries en una xarxa de 80 espais test membres, segons dades de Réseau National des Espaces-Test Agricoles (RENETA).
En aquesta línia, la XETAC pretén col·laborar amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el desplegament de polítiques públiques innovadores sobre el relleu agrari i la incorporació agrària progressiva, així com treballar les necessitats específiques dels espais test agraris, oferir serveis mancomunats en l’àmbit de la comunicació, cerca de finançament, administració o assessoraments tècnics i mentories, entre d’altres. A més a més, la nova xarxa té la missió de coordinar, reforçar i fer créixer aquestes iniciatives locals, actuar com a veu col·lectiva dels espais test agraris de Catalunya davant les institucions i establir sinergies amb altres xarxes europees i estatals, com l’esmentada RETA. Aquesta dimensió s’ha recollit als estatuts aprovats recentment, que defineixen una estructura democràtica amb participació de les entitats sòcies i una secretaria tècnica que vetllarà per la seva activitat diària.