La cultura i la gastronomia catalanes travessen fronteres i arriben als EUA amb el Perifèria Cultural 

16/09/2025

El cicle Perifèria Cultural viatja a Minnesota amb “Flavors of Catalonia”, una programació que combina gastronomia, música i tradició, amb l’objectiu de posicionar Catalunya com a destinació cultural i gastronòmica als Estats Units

El fet de travessar fronteres amb la cultura és una manera d’obrir camins, establir ponts i projectar al món allò que ens fa singulars com a poble. Amb aquesta voluntat, el cicle Perifèria Cultural porta per primera vegada la seva proposta als Estats Units amb “Sabors de Catalunya: una festa de gastronomia, música i cultura”. Aquests 21 i 22 de setembre, la ciutat de Saint Paul (Minnesota) acollirà dues jornades en què la cuina catalana i la seva música esdevindran ambaixadores d’una cultura arrelada al territori però oberta al món.

La iniciativa, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l'Institut Ramon Llull, s’ha presentat avui en roda de premsa a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), amb la participació de Sergi de Meià, president de la Fundació Coma de Meià; Maria Girbau, directora executiva del Perifèria Cultural als EUA; el cantautor Roger Mas; Sicus Carbonell, cantant de Sabor de Gràcia; i Andreu Vàzquez, director de l’IEI.

Aquest salt internacional, en un context global marcat per les tensions comercials i els aranzels imposades als productes europeus, té un component estratègic important. Mentre les polítiques comercials internacionals de l’administració de Trump han dificultat l'exportació de productes europeus, especialment els catalans, el Perifèria es posiciona com una eina de reivindicació cultural i comercial, buscant noves vies per exportar els productes d'alta qualitat de Catalunya als Estats Units. Així, el cicle no només celebra les nostres tradicions culturals, sinó que també actua com una plataforma per superar les barreres aranzelàries i impulsar la internacionalització de la marca Catalunya.

L’esdeveniment, organitzat per la Fundació Coma de Meià en col·laboració amb el Dual Citizen Brewing Company, reunirà públic local, professionals del turisme i amants de la gastronomia amb un programa que posa en valor els productes de proximitat i les tradicions catalanes. El protagonisme recaurà en l’oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida, símbol de la nostra identitat culinària.

El públic podrà participar en tastos guiats i maridatges, tallers interactius com el pa amb tomàquet amb productes locals de Minnesota o la paella, i gaudir de les col·laboracions entre cuiners catalans i americans. Al capdavant hi serà Sergi de Meià, xef del Perifèria Cultural, que compartirà fogons amb Sean Sherman (Indigenous Food Lab, Owamni), Karyn Tomlinson (Myriel) i Ben Rients (Lynette). En paraules de Meià, “la cuina catalana és més que receptes: és memòria, terra i identitat. Obrir una taula a Minnesota significa crear un espai on les cultures es troben i on l’oli i la música esdevenen un llenguatge universal d’hospitalitat i celebració”.

La cultura catalana també hi tindrà veu pròpia a través de la música, amb concerts de Borja Penalba & Meritxell Gené —que aprofitaran el marc per estrenar-hi un nou espectacle conjunt—, el cantautor solsoní Roger Mas i el grup de rumba catalana Sabor de Gràcia, que ompliran les nits de ritmes mediterranis. Segons el codirector del cicle, Marçal Girbau“portar el Perifèria als Estats Units és una oportunitat única per compartir la riquesa de la cultura catalana. Ens permet connectar les nostres tradicions amb les comunitats locals i celebrar la diversitat, a través de la gastronomia i la música”.

Amb una assistència prevista de 300 a 400 persones per dia, el projecte busca reforçar la imatge de Catalunya com a destinació cultural i gastronòmica de referència al mercat nord-americà. Aquest salt internacional no és només una aposta de projecció exterior, sinó també una manera de reafirmar l’essència d’aquest cicle que es posiciona com voluntàriament directe: posar la perifèria al centre i demostrar que la cultura catalana pot trencar barreres i dialogar amb naturalitat i orgull amb altres tradicions d’arreu.


Infolleida