El Castell Formós de Balaguer conclou el taller d'arqueologia participativa

15/07/2025

Joves a partir de 12 anys han participat en la iniciativa "Arqueologia Cota Zero" organitzada pel Museu de la Noguera per estudiar el palau medieval

El taller d'arqueologia Cota Zero al Castell Formós de Balaguer va finalitzar divendres passat les seves activitats, després d'una intensa campanya iniciada el 25 de juny de 2025. Aquesta iniciativa, organitzada pel Museu de la Noguera, ha permès a joves a partir de 12 anys participar activament en els treballs arqueològics, contribuint a l'estudi i valorització del patrimoni històric de la ciutat mentre es familiaritzen amb les tècniques i metodologies pròpies d'aquesta disciplina científica.

Els participants han centrat els seus esforços a la zona del palau medieval del segle XIV, un espai que ja havia estat objecte d'intervencions en campanyes anteriors. Fins ara, les actuacions s'havien focalitzat principalment en la retirada dels grans nivells d'enderroc, ja que l'edificació es trobava completament en ruïnes. No obstant això, els recents treballs han permès revelar com haurien estat aquests espais d'ús quotidià en època medieval, destacant una gran sala central des de la qual es distribuïen les diferents estances i un ampli passadís amb vistes al riu.

Un dels descobriments més rellevants ha estat la troballa de pintures murals medievals originals als murs de la façana orientada cap al riu. Aquestes decoracions, que presenten l'escacat heràldic característic del comtat d'Urgell, es conservaven sota un enlluït de guix. Davant la importància d'aquesta troballa, s'ha sol·licitat l'assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per determinar el procediment més adequat per a la retirada del mur i garantir la correcta conservació d'aquestes valuoses pintures.

Arquitectura original del palau comtal d'Urgell

Paral·lelament, durant la campanya s'ha documentat l'existència d'un gran arc rebaixat caigut que, segons els experts, hauria sostingut la coberta d'una de les cambres principals. Aquesta troballa ha permès confirmar aspectes formals sobre l'estructura original de l'espai, aportant dades valuoses per a la reconstrucció virtual del conjunt, segons ha informat el consistori balaguerí.

Cal destacar que el Castell Formós està catalogat com a Bé Cultural d'InterèsNacional i com a jaciment arqueològic en l'inventari del patrimoni de Catalunya, fet que subratlla la seva importància històrica i cultural en el context català.

Un monument amb més de mil anys d'història

La construcció del Castell Formós es remunta al segle XI, coincidint amb la consolidació de la Marca Superior d'al-Àndalus com a territori fronterer amb els comtats carolingis i els regnes cristians del nord-est peninsular. Posteriorment, l'edificació va experimentar una transformació funcional, convertint-se en palau residencial dels comtes d'Urgell després de la conquesta feudal de la ciutat.

Aquesta funció palatina es va mantenir fins a l'any 1413, quan la revolta del comte Jaume II d'Urgell contra el rei Ferran d'Antequera va desencadenar la destrucció del palau i la dissolució definitiva del comtat. A partir d'aquell moment històric, el Castell Formós va assumir principalment funcions militars, perdent el seu caràcter residencial aristocràtic però mantenint el seu valor estratègic en el territori.
Infolleida