El Parc Astronòmic del Montsec registra l'aurora boreal més important des de fa més d'un segle i mig

11/05/2024

El cel de la península ibérica es va iluminar de manera especial la nit del divendres 10 a dissabte 11 de maig amb motiu de la forta aurora boreal, de máxima escala detectada G5, i aquest fenòmen ha estat captat pels astrònoms i càmeres del Parc Astronòmic del Montsec (PAM)

El director del PAM, Salvador J. Ribas, ha afirmat després de l'episodi nocturn del divendres 10 al dissabte 11 de maig que l'aurora boreal vista des del Montsec ha estat la més potent registrada mai des de les nostres latituds al menys en els darrers 150 anys.

En aquest cas la unió de diverses ejeccions de massa coronal (CME) han generat un esdeveniment de tipus G5 (extrem), el més intens després de l’esdeveniment anomenat de Carrington del 1859 que va aturar els telègrafs a mig món i va haver problemes elèctrics. En la passada nit es van poder observar aurores a latituds no habituals i també una variant anomenada Stable Aurora Red Arc (SAR) quan de forma persistent es manté estable un arc vermellós. Es va viure un altre episodi G5 l’any 2003, anomenat les tormentes de Halloween, però no va ser tant visible des de la superfície de la terra.

Segons informen els tècnics del PAM, propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el passat dimecres dia 8 i dijous dia 9 de maig es van produir al sol una successió de fenòmens d’activitat CME. Aquests són el tipus de fenomen més violent al sol i són més freqüents i intensos en el cicle de màxima activitat solar com el que estem entrant enguany. Els efectes de la tempesta solar han tardat 48 hores en arribar a la terra ja que les partícules carregades resultants del fenomen no viatgen a la velocitat de la llum.

Si els CME es produeixen en direcció a la terra les partícules ejectades impactem contra nosaltres com ha estat el cas. En condicions normals les partícules interactuen amb el camp magnètic de la Terra i s’escolen pels pols magnètics terrestres produint les clàssiques aurores boreals o australs.

La previsió es que propera nit de dissabte 11 a diumenge 12 de maig la intensitat sigui més baixa però no es dóna per tancat l’esdeveniment. Per tant podem tornar a viure encara fenomen aquesta nit. De fet, aquesta passada matinada la zona del Sol responsable ha generat una nova ejecció d'alta intensitat que podria fregar la terra en propers dies.
Infolleida. FOTO: FGC