Àger perd la meitat de l'aigua potable per fugues a la xarxa de canonades

20/01/2024

El municipi posa en marxa un pla per renovar-les i eliminar les de fibrociment

El rendiment de la xarxa d’aigua de boca d’Àger és del 50%, la qual cosa vol dir que la meitat es perd per fugues a les conduccions, ja que les canonades són molt antigues i la majoria de fibrociment, un material tòxic. Per aquesta raó, l’ajuntament ha donat llum verda a un pla director de proveïment d’aigua potable, ara en exposició pública.

Segons va explicar l’alcaldessa, Mireia Burgués, el pla contempla renovar els 1,6 quilòmetres de conducció des del dipòsit fins a Àger i la Règola i d’1,1 quilòmetres des del port d’Àger a la urbanització de Fontdepou. Aquesta actuació suposarà una inversió de més de 200.000 euros. Per sufragar-la han sol·licitat ajuts a la Generalitat, que enguany ha establert una partida específica per a la reparació de xarxes d’aigua a fi d’evitar que es malgasti en èpoques de sequera com l’actual.El consistori també revisarà tots els comptadors, ja que molts tenen més de 20 anys, quan la vida útil és d’uns 12. D’aquesta forma es vol garantir una lectura real de la despesa que permeti comprovar on hi ha fugues. Fonts municipals van indicar que al municipi hi ha més de 40 quilòmetres de canonades, gairebé totes de fibrociment. És freqüent que pateixin ruptures i cal reparar-les, malgrat que aquesta intervenció suposi una important inversió a l’ajuntament. En concret, la conducció que porta l’aigua a Fontdepou té més de 15 anys. En el seu dia havia de ser una canonada provisional per substituir de forma temporal la que hi havia anteriorment i que va quedar tapada.

El pla director preveu la construcció d’un altre pou per tenir una captació alternativa a l’actual

D’altra banda, també es preveu una nova captació alternativa per assegurar el subministrament de boca. Àger pren l’aigua d’un sol pou pròxim al pantà de Canelles. El pla director determina que cal comptar amb un altre punt de proveïment, que s’ubicaria a uns 500 metres de l’actual, per garantir el servei davant de qualsevol incidència. Els tècnics asseguren que serà necessari perforar més de 300 metres fins a trobar la capa freàtica. Per a aquesta actuació l’ajuntament també preveu sol·licitar ajuts a la Generalitat.A més, el pla també contempla la reutilització de l’aigua sobrant de fonts que s’utilitzen per al reg de cultius i redirigir-la a les piscines municipals, el reg de les zones verdes i de l’arbratge municipal.

SEGRE.COM