Recuperació de la ramaderia extensiva al Prepirineu

30/04/2024

L’Associació La Sabina ha engegat el projecte PREPAST juntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Fundació Pau Costa (FPC) i l’Ajuntament d’Àger

El projecte neix per tal de fer front a la desaparició de ramats extensius “tenint en compte que el Massís del Montsec fou, poques dècades enrere, una de les zones de Catalunya amb més ramats en règim extensiu” tal com afirma Marc Taüll del CTFC. És per això que des de PREPAST es pretén assentar les bases per recuperar el pasturatge i potenciar la bioeconomia, la transició ecològica, l’adaptació al canvi climàtic i la lluita contra el despoblament rural en una de les zones amb menys densitat de població de les comarques lleidatanes. 

En la primera fase del projecte, s’estan definint les zones estratègiques on promoure la ramaderia extensiva per a la prevenció del risc d’incendis i per a la millora de la biodiversitat al  Montsec i al Boumort a partir de la diagnosi del maneig ramader actual i històric. “És impactant la quantitat de corrals abandonats i espais forestals sense gestionar que abunden en aquesta zona del Prepirineu. A través de l’experiència de Ramats de Foc, volem ajudar a dinamitzar socioeconòmicament aquest territori treballant amb els ramaders locals, a més de contribuir a la prevenció d’incendis generant amb el bestiar paisatges més resilients al foc” comenta Merlès Martínez de la FPC i tècnica del projecte Ramats de FocEn aquest sentit es definiran cinc zones on es duran a terme actuacions demostratives amb actuacions directes de maneig ramader en punts clau per a la gestió d’incendis forestals definits pels Bombers de la Generalitat. Des del CTFC es realitzaran els plans de maneig dels ramats que s’incorporin durant el projecte, tenint en compte tant el vessant productiu, com la prevenció d’incendis, el manteniment d’espais oberts, o el manteniment de diversitat d’hàbitats i espècies.

PREPAST pretén impulsar la recuperació de la ramaderia extensiva en zones deprimides per l’important paper del ramats en el manteniment de la biodiversitat. En aquest sentit, Jordi Bas de La Sabina assenyala que “els ramats d’ovelles i cabres no produeixen tan sols formatges i carn, també són una peça important en la gestió de l’entorn natural al crear paisatges en mosaic, mantenir punts d’aigua que no només serveixen per abeurar el bestiar, o proporcionar aliment a grans carronyaires com voltor i trencalossos. Són beneficis que sovint no es consideren però que d’alguna manera o altra s’haurien de compensar als pastors i ramaders”.

També es presta una atenció especial a la reivindicació social de l’ofici de pastor i visibilitzar els serveis ecosistèmics derivats de les activitats de pasturatge com la gestió dels espais forestals o els aliments de qualitat procedents dels ramats. Al llarg del projecte es dissenyaran activitats turístiques al voltant de l’ofici de pastor com una fira de pastors i pastores del Montsec que es celebrarà el proper any a Àger. Mireia Burgués, alcaldessa d’Àger, comenta que, “participar en aquest projecte ens dóna l'oportunitat de recuperar antics oficis que en el passat havien estat garants de l’impuls econòmic i de la protecció i gestió del medi natural del nostre territori i també aportar noves solucions per tal d’afavorir l’arrelament al municipi de les generacions presents i futures”

El projecte té una durada de dos anys amb l’objectiu final d’assentar les bases per tal que tingui una continuïtat per al futur creant una governança entre actors públics, entitats privades i el sector ramader del territori. PREPAST compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació I Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next GenerationEU.
Infolleida